RECENSIE: Virgin Steele - The Black Light Bacchanalia

Virgin Steele  - The Black Light Bacchanalia
recensie cijfer 2010-11-26 Het Amerikaanse Virgin Steele draait al sinds 1982 mee in de metal scene. De in New York geboren en getogen David DeFeis is een zanger van topklasse, componist, pianist en keyboard speler en tevens een bijna legendarisch figuur in de wereld van de metal. Vier jaar na de klasse van Visions Of Eden verschijnt nu The Black Light Bacchanalia. Dit meesterwerk overtreffen bleek volgens velen een onmogelijke opgave maar toch slaagt hij er met zijn Virgin Steele in om weer een zesenzeventig minuten durend meesterwerk te presenteren.

Dit twaalfde studioalbum staat bol van sfeervolle tempowisselingen, de karakteristieke zang van DeFeis, wondermooie composities, pakkende riffs en dito pianopartijen. Opener 'By The Hammer Of Zeus (And The Wrecking Ball Of Thor)' wordt ingeleid door een typische DeFeis schreeuw en ontwikkelt zich gaandeweg naar een uptempo rocker met een kletterende riff en scheurende solo. Het nummer tikt af op net iets meer dan acht minuten. Het opzwepende karakter van 'Pagan Heart' grijpt je meteen naar de keel. Enkel 'The Bread Of Wickedness' (what’s in a name) en de ballade 'The Tortures Of The Damned' overschrijden amper de drie minuten grens.

Hoogtepunt is het elf minuten durende epos 'To Crown Them With Halos (Parts 1&2)'. Dit kleine meesterwerk bevat alle elementen van het immer herkenbare Virgin Steele geluid. Meerdere intro’s, onderliggende thema’s, diverse en gevarieerde lagen en orkestrale interpretaties maken het voor de luisteraar op het eerste zicht moeilijk om het geheel te doorgronden. Net als vele andere Virgin Steele songs verkrijg je na meerdere luisterbeurten een beter inzicht in het geheel en ontdek je steeds nieuwe elementen die de muziek een meerwaarde bezorgen.

Virgin Steele fans kunnen deze nieuwe van hun helden blindelings aanschaffen maar net als meerdere albums van deze band zijn vaak meerdere luisterbeurten noodzakelijk om de complexe muziek te laten doordringen. De uitvoering is professioneel, de productie helder en stevig, de pianopartijen zacht en subtiel en DeFeis zingt op een ongekend niveau. Alvast de moeite om in je collectie op te nemen.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Virgin Steele Label:Suburban Records
Intronaut – Valley of Smoke

Intronaut - Valley of SmokeAls je als band op het punt gekomen bent dat je jouw eigen muziek het beste...

MakeBelieve – City Lights

MakeBelieve - City Lights Voor de Groningse alternatieve pop/rock formatie MakeBelieve is 2010 een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT