RECENSIE: Kings of Leon - Come Around Sundown

Kings of Leon - Around Sundown
recensie cijfer 2010-10-26 Caleb Followill, de zanger van band-of-brothers Kings of Leon, houdt niet van ‘hipsters’. Hij vindt alle indie rockers idioten, want waarom zou je als band na één of twee goede cd’s te hebben uitgebracht weer van het toneel willen verdwijnen? Maar tegelijkertijd heeft Caleb ook een hekel aan het Top 40-publiek dat tegenwoordig vooraan staat bij concerten van zijn band. Tijdens een optreden in Ahoy in 2009 vond hij het zelfs nodig om de zwetende fans te beledigen. “Als iedereen nu ineens wél begint te dansen, vertrekken we!”, riep hij voordat ‘Sex On Fire’ gespeeld werd. De menigte danste en Kings of Leon vertrok zonder toegift.

De gebroeders (plus één neef) Followill lijken dan ook geen idee te hebben van wat ze willen bereiken. Het ene moment willen ze de wereld veroveren, het andere moment beëindigen ze vroegtijdig een concert omdat niet iedereen even enthousiast meezingt. Drie albums lang waren ze een relatief onbekend groepje rockers. Toen kwam Only By The Night uit. Ze werden eindelijk succesvol en vonden dat in ieder geval zelf zeer verdiend. Maar de oude fans van de band haakten af, omdat zij meenden dat de muziek te poppy werd. Kings of Leon kan en wil niet kiezen en richt met album vijf, Come Around Sundown, alle pijlen op U2-status: gillende tienermeisjes én serieuze muziekliefhebbers, zij aan zij op de eerste rij.

Come Around Sundown slaagt grotendeels in dat doel. Van begin tot eind; Kings of Leon schiet nergens uit de bocht. De cd is over het algemeen bedekt met vuurwerkloze rockliedjes, die om en om een net iets andere richting op wijzen. Zo begint het bijvoorbeeld met ‘The End’, een langzaam nummer dat goed te vergelijken is met Only By The Night-opener ‘Closer’. Wederom is daar die langzame opbouw, opgevolgd door galmende gitaren en een echoënd refrein. Het is het Kings of Leon zoals de jongere fans ze kennen. Daar tegenover staat ‘Birthday’, een swingend nummer dat net zo goed ergens op Aha Shake Heartbreak had kunnen staan. Maar ‘Radioactive’, de eerste single (tip: beluister ook de geweldige remix met The West Angeles Mass Choir), buldert weer meer over een middenweg.

Helaas geldt die middenweg alleen voor ‘Radioactive’. Hoewel het album niet snel gaat vervelen, voelt Come Around Sundown zonder die ene uitzondering wel aan als een muzikale slalom. De ene track dipt een beetje in de sausjes van albums één tot drie, de andere pikt wat ingrediënten van de commerciëlere vierde. Dat er geen rode draad is, valt ook erg op bij de nummers ‘Mary’ en ‘Back Down South’. Dit zijn best aardige countryliedjes, maar ze hadden eigenlijk op een aparte bonus-cd moeten staan.

Met Come Around Sundown neemt Kings of Leon grotendeels afstand van de commerciële sound van Only By The Night. Maar toch staan ze nog te dichtbij die plaat om het niveau te bereiken van de eerste drie albums. Come Around Sundown is zeker geen slechte cd, maar wie zat te wachten op een ultiem meesterwerk, moet toch echt hopen dat de band binnenkort weer muziek gaat spelen zonder vast te houden aan de illusie dat ze van iedereen een fan kunnen maken.


Eerdere recensies van Kings of Leon:
- 18-04-2007: Because of the Times.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Kings of Leon Label:Sony Music
The Script - Science & Faith

The Script - Science & FaithHet uit Ierland afkomstige The Script is zo’n bandje waar iedereen van...

P.M.T -  Here Lies

PMT - Here Lies P.M.T. P.M.T. is een zeven man sterk Zwitsers export product. Wie aan Zwitserland...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT