RECENSIE: Various - Ninja Tune XX - Box Set

Diverse Artiesten - Ninja Tune XX Box Set
recensie cijfer 2010-10-03 Ninja Tune bestaat twintig jaar en om deze mijlpaal extra luister bij te zetten brengt het Londense label een boxset uit waar de liefhebbers hun vingers bij af zullen likken. De Ninja Tune XX Box Set bestaat uit zes cd’s, zes 7-inch singles, een hardback boek en nog wat goodies. Aan deze box hangt uiteraard een pittig prijskaartje, maar er is ook een goedkopere optie. De eerste vier cd’s uit de box worden namelijk ook als twee losse dubbelaars uitgebracht. Ook het promo-exemplaar dat wij hebben ontvangen bestaat uit vier cd’s. De tracklist hiervan komt niet exact overeen met de op de website opgegeven tracklist van de eerste vier discs uit de boxset, maar de verschillen zijn klein.

De Ninja Tune XX Box Set bevat uiteraard tracks van bekende en minder bekende artiesten uit de stal van het label. Het is echter geen simpele ‘best of’ of historisch overzicht. De boxset bevat vrijwel alleen maar nieuwe, exclusieve tracks, waaronder natuurlijk een heleboel remixen.

De muziek op de Ninja Tune XX Box Set is behoorlijk breed. Van de lichte, jazzy swing van Bonobo & Andreya Triana, via de dancehall van Toddla T featuring Ms Dynamite tot aan de dubstep van Zomby’s ‘The Forest’. En dan nog van alles er tussenin, zoals bijvoorbeeld het aan Massive Attack refererende ‘Catch A Fire’ van The Bug. Of Jaga Jazzist’s mengeling van jazz, post-rock en elektronica in ‘Toccata’ (in de Grasscut remix).

Op de eerste cd in de Ninja Tune XX Box Set vinden we onder andere de experimentele hiphop van DELS en Andreya Triana’s ‘Lost Where I Belong’, waar remixer Flying Lotus duidelijk zijn stempel op heeft gedrukt. Ook ‘Jen At The Station’ van Offshore is erg goed. Het grootste deel van deze instrumentale, elektronische track klinkt heel melancholisch. Pas aan het eind gaan tempo en intensiteit omhoog.

De tweede disc bevat sterke tracks van bijvoorbeeld Diplo, die hier gewoon zijn eigen track heeft geremixt, en Amon Tobin. Het nummer ‘Lost & Found’ van deze laatstgenoemde act doet door het gebruik van een akoestische gitaar enigszins ambient aan, maar bevat tegelijkertijd ook een trage maar erg vette beat. Andere hoogtepunten op de tweede cd zijn de Benga remix van Toddla T’s ‘Sky Surfing’ en de Dan Le Sac remix van ‘Metropolis’ van PRDCTV. Ook het radiohitje ‘How You Like Me Now’ van The Heavy komt hier voorbij, maar dan in een remix van Joker.

De derde cd bevat een aantal wat rustigere nummers, van bijvoorbeeld Bonobo & Speech Debelle, Grasscut en Yppah. Het prachtige ‘One Good Thing (Version)’ van voormalig Lamb-zangeres Lou Rhodes samen met het Cinematic Orchestra is zelfs volledig beatloos. We horen alleen strijkers en Rhodes’ mooie stemgeluid. Ook de King Jammy Dub van Coldcut’s ‘Man In A Garage’ is erg mooi. Relaxte dub met een hoofdrol voor de melodica.

Naast dit rustigere werk bevat disc nummer drie ook stevigere tracks, van bijvoorbeeld Jaga Jazzist en Cougar. Deze laatste band laat horen dat een combinatie van breakbeats en gitaren ook anders uit kan pakken dan bij The Prodigy en Pendulum. Een ander hoogtepunt is ‘The Terrorist’ van de Russische hiphopper DJ Vadim in de remix door Gaslamp Killer. Sterke raps met drukke beats eronder.

De vierde schijf bevat de meest experimentele tracks. Opener ‘Fine Objects’ van Eskamon is wat dat betreft meteen een goede binnenkomer. Vage beats, gekraak en andere bijgeluiden. Dan is de Autechre remix van The Bug’s ‘Skeng’ een stuk toegankelijker. En ook een stuk beter trouwens. Het hoogtepunt wordt hier gevormd door ‘Pickled Spider’ van Mr Scruff vs Kirsty Almeidab, dat vrij kaal begint, maar verderop wordt ingekleurd met subtiele blazertjes en een vette synthesizerlijn die wel op een lage blazer lijkt, maar het niet is.

Naast al dit moois bevat de Ninja Tune XX Box Set dus nog twee cd’s en zes singles met waarschijnlijk even goede muziek. De kwaliteit van het gebodene en het feit dat het overgrote deel van de nummers nieuw en exclusief is, maken van deze boxset een echte aanrader voor de liefhebbers. Het belangrijkste nadeel is de pittige prijs, maar de Ninja Tune XX Box Set staat werkelijk boordevol mooie muziek en ziet er daarnaast ook nog eens prachtig uit.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Various Label:Pias
The Crown – Doomsday King

The Crown - Doomsday King The Crown is terug! Liefhebbers van metal die rond het jaar 2000 al naar...

Killing Joke – Absolute Dissent

Killing Joke - Absolute Dissent Op het moment dat ondergetekende dit schrijft draait Absolute Dissent , de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT