RECENSIE: Takka Takka - Migration

Takka Takka – Migration
recensie cijfer 2010-10-17 Voor sommige bands lijkt het een eeuwigheid te duren voor zij de de Atlantische Oceaan oversteken. Zo zou je je bij Takka Takka kunnen afvragen of ze zijn komen zwemmen in plaats van overgevlogen. Migration stamt immers al uit 2008, maar wordt nu pas in Europa onder de aandacht gebracht.

Dat deze plaat niet eerder de grote plas is komen overwaaien is eigenlijk verbazingwekkend. Met alle polyritmiek die de afgelopen jaren door bands als The Dodos, Dirty Projectors en Vampire Weekend in de indiepop is geïntroduceerd en de zware opkomst van Afrikaanse invloeden in die zelfde scene zou Takka Takka al best een klein stukje van die wereldtaart mee kunnen hebben gegeten.

Afrika en polyritmiek spelen namelijk een zeer grote rol in het geluid van dit gezelschap uit New York. Het resultaat is een donkere indiepopversie van Peter Gabriel anno 2010. Aanstekelijke melodieën op gebouwd aan verschillende lagen aan percussie, die zich pas bij gebruik van de koptelefoon helemaal aan je oren ontvouwen.

Hoewel de afropop van de Takka Takka zeker genoeg ritmiek biedt om een gedegen partijtje op te dansen, is het meer echte luistermuziek. Afsluitende schuimrubbers over de oren en opzoek naar de details in de composities. Bij elke luisterbeurt bubbelen er weer andere sprankelingen boven. Een geluid waarom Foals eerder dit jaar zo geroemd werd, maakte dit kwartet dus al twee jaar geleden. Stukjes Kongo in – soms New Wave georiënteerde – indiepop. En ook bij de New Yorkers levert dat verrassing na verrassing op.

Iedereen die in het afgelopen jaar Dirty Projectors, Foals, The Dodos, Grizzly Bear, Plants And Animals of willekeurig welke andere band binnen de indiepop die zich heeft laten beïnvloeden door Afrikaanse ritmes en harmonieën heeft aangeschaft, kan blind met deze plaat naar huis lopen. Elementen van al deze bands zijn terug te vinden in Takka Takka, zonder een moment te klinken als een van hen.

Takka Takka heeft een zeer eigen, donkerder en trager of meer slepend geluid dan bovengenoemde bands. Bands die al lang Nederland hebben bereikt die zwemmen in de zelfde stroom, maar bij Takka Takka gaat ook dat een beetje trager.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Takka Takka Label:Pias
Sir OJ – Goed ontmoet

SirOJ - Goed OntmoetHet mag gerust een unicum genoemd worden in de prille Nederlandstalige hiphop...

Driving Dead Girl – Don`t give a damn about bad reputation

Driving Dead Girl - Don't Give a Damn About Bad Reputation Sinds Dim Wild (vocalen, gitaar) en Ronald Dondez (gitaar) in 2003 startte...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT