RECENSIE: Grazzcut - 1 Inch / 1/2 Mile

Grasscut – 1 Inch / ½ Mile
recensie cijfer 2010-07-22 Grasscut is een Brits electroduo, bestaande uit Andrew Phillips en Marcus ‘O Dair. Hoewel de heren zij aan zij staan binnen Grasscut, is Phillips de man van de ideeën. Hij is namelijk ‘bekend’ als composer van (achtergrond)muziek in verschillende tv-series, documentaires en films, zoals de onlangs op BBC verschenen docu 'Out Of The Ashes'. In het wereldje van tv en film is Andrew Phillips een van de go-to-guys. Zijn beeldbuis-muziek, een mix van klassiek en electronica, leverde hem nominaties op bij onder andere de BAFTA’s en de Emmy’s. Reden genoeg dus om alle pijlen te richten op succes in een industrie waar muziek daadwerkelijk het hoofdproduct is.

Helaas is 1 Inch / ½ Mile, het debuutalbum van Grasscut, duidelijk het geesteskind van een composer van muziek voor beeldmateriaal. De plaat staat vol met nummers die op zichzelf onvoldoende inhoud bevatten om sterk te kunnen staan. Het begint al bij albumopener ‘High Down’. Vanaf de eerste holle pianonoten is het al duidelijk dat het geluid niet veel voller gaat worden. De synthesizers die na ongeveer een minuut speeltijd langsblazen, komen even onverwacht als een gefakede zwangerschap van een personage in een van Phillips’ dramaseries. Saai en voorspelbaar zijn de indrukken die blijven hangen.

Zo gaat het gedurende het hele album door. De piano wordt langzaam bespeeld, songteksten worden verveeld opgelezen en hier en daar is er een electromomentje dat ruim van tevoren wordt aangekondigd door de stilte die eraan vooraf gaat. Zelfs het spannendste nummer op 1 Inch / ½ Mile, single ‘The Door In The Wall’, gaat snel vervelen en lijkt een onafgemaakt werkje te zijn dat met beeldmateriaal had moeten worden aangevuld.

1 Inch / ½ Mile lijkt op papier een interessant album. En in zekere zin is het dat ook. Het enige positieve wat over Grasscut’s eerste cd te melden valt, is namelijk dat er geen enkele plaat is die hetzelfde klinkt. En dat komt helaas omdat de liedjes zijn als soepkommen: niets meer dan leegte met een randje.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Grazzcut Label:Pias
Electric Wire Hustle – Electric wire hustle

Electric Wire Hustle - Electric Wire HustleHet is moeilijk om voor te stellen, maar ook in Nieuw Zeeland wordt dance...

Anew Revolution – Imerica

Anew Revolution - iMerica Wanneer je de groepsfoto van Anew Revolution bekijkt, weet je al direct dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT