RECENSIE: Kode9 - DJ-Kicks

Kode 9 ‘DJ Kicks’
recensie cijfer 2010-07-10 Zes jaar na de lancering van het vooral met Burial hip geworden Hyperdub label, vervoegt de Schot Kode 9, oftewel Steve Goodman, het rijtje groten dat aan de decks mocht voor de DJ Kicks reeks. Kode 9 serveert daarbij een brouwsel dat op zijn zachtst gezegd een beetje uit de band springt.

Kode 9 geldt trouwens algemeen wel als een onvoorspelbare man aan de draaitafels. Specialiseert de man, gesettled in Zuid-Londen, zich op plaat in vaak vocaal ingevulde dubstep, dan kan je in de club zomaar een strikte UK funky set voor je kiezen krijgen – de hipste muzikale trend in Londen sinds grime.

Lone’s diepe retro house (‘Once In A While’) trekt de boel op gang. Aardvarck’s ‘Revo’ volgt: een glasheldere hint naar Prince, zoals ook de eerste release op Hyperdub met ’Sign Of The Dub’ een vette knipoog was naar de Grote Kleine. Maar dan trekt Kode 9 je, met een paar eigen producties, gaandeweg in de nerdy richting. Cooly G is een gangmaker in UK funky, hier met het bleepy ‘Phat Si’. Ikonika, een vrouwelijke twintiger uit West-Londen, is ook een beetje off the hook. Met ‘Heston’ bewijst ze duidelijk de gamecultuur in het muzikale bloed te hebben. Met zoveel normafwijkends vraagt Kode 9 véél van je. Bleeps, blurbs, en hier en daar een blooper: dat is kort samengevat wat halfweg de set op je af komt. Er zit bijvoorbeeld heel wat muzikale dyslexie in Mr Majika’s ‘Different Lekstrix’. Ook Grievous Angel’s ‘Move Down Low’ volgt niet meteen de regels van de vierkwartsmaat.

Desondanks: voor Goodman is en blijft jungle de échte cyberpunk. Daar leverde ie recent ook een mix rond af bij Fact magazine. Goodman bracht begin dit jaar trouwens ook een boek uit over gebruik en misbruik van hoogtechnologisch geluid, genaamd ‘Sonic Warfare’, bij MITPress. Bewust of onbewust, lijkt deze DJ Kicks daar een perfecte soundtrack bij.
Recensent:Mario De Block Artiest:Kode9 Label:!K7
We Are Scientists - Barbara

We Are Scientists - BarbaraMet de vierde van deze Amerikaanse wetenschappers schrijft het gezelschap We...

horse meat disco II st

Horse Meat Disco - Horse Meat Disco II Het is alweer jaren terug dat er de disco muziek in was. En aangezien alle...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT