RECENSIE: Mary Gauthier - The Foundling

Mary
recensie cijfer 2010-06-02 De Canadese folk-artiesteMary Gauthier gaat al heel wat jaartjes mee. De laatste twee decennia waren niet echt haar meest succevolle, waardoor haar carriere op den duur gekenmerkt werd door aardige, maar zeker niet opzienbarende platen. Met haar nieuwe album The Founding, een heus concept album, laat ze er echter geen twijfel over bestaan; dit is een topper.

The Foundling vertelt het verhaal van een weeskind dat, na weggelopen te zijn bij haar adoptie ouders, in de showbusiness terecht komt. Met andere woorden: het verhaal van Gauthier zelf, die op latere leeftijd op zoek ging naar haar ouders. Ook dat hoofdstuk uit haar leven komt uitgebreid aan bod, hoe tragisch het ook geweest moge zijn, want tragisch was het. Dat betekent ook dat The foundling bij vlagen een zwaarmoedig album is geworden., met name tekstueel.

Het album trap af het met titelnummer, dat nog het meeste weg heeft van een Frans chanson. Dat Gauthier het niet moet hebben van haar zangkunsten wordt al snel duidelijk. Maar gezien de fraaie arrangementen zijn haar zangnoten, die soms dus op het randje zijn, niet storend. En ergens past het bij de soms hartverscheurende teksten. Luister bijvoorbeeld naar 'March 11, 1962' en 'Sweet Words'.

Na twaalf nummers eindigt het album zoals het begon, namelijk met de woorden “foundling, foundling, looking for home. Wanders through darkness and travels alone.” Een toegift is de in de vorm van 'Coda', maar ook dat biedt geen soelaas. The Foundling is daarmee een tamelijk meedogeloos album. Meedogeloos in al haar schoonheid.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Mary Gauthier Label:Proper American Records
Grand Magus - Hammer of the North

Grand Magus - Hammer of the NorthDe uit Stockholm afkomstige band Grand Magus werd opgericht in 1996....

Noora Noor

Noora Noor - Soul Deep Aan de regen spetterende soul releases die reeds verschenen in 2010 kunnen we...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT