RECENSIE: Fact - In the Blink of an Eye

FACT – In the blink of an Eye
recensie cijfer 2010-05-18 Fact is afkomstig uit Japan. De vijfmansformatie staat garant voor een bijna onduidbare mix van melodic hardcore, emo, metal en zo af en toe wat electro. In navolging van hun self titled plaat uit 2009, waarna er veel werd getourt met onder andere Senses Fail, komt de band nu met In The Blink Of An Eye. Dit nieuwe werk wordt uitgebracht op hun nieuwe label Hassle Records, het label van o.a. Alkaline Trio en Cancer Bats.

Waar de gemiddelde Amerikaanse emocore band met de zoveelste zeikerige meuk komt aanzetten, weten deze gemaskerde Japanners te overtuigen door een eigen twist aan het geheel te geven. De plaat opent met de titeltrack. Panische riffs? Check. Cleane zang? Check. Uptempo? Check. De explosie aan geluid blaast je werkelijk van je stoel. De cleane emo zang die vaak zo doorjammert en het merendeel van de emo platen vakkundig verpest, wordt hier een stuk degelijker neergezet. Daarbij wordt het ondersteund door erg stevige metal en hardcore riffs die geen moment vervelen. Fact laat in ‘This is the End’ horen dat emocore wel stoer kan zijn.

Net als je er van overtuigd begint te raken dat je deze mix wel kan waarderen, blijkt de plaat ook enkele missers te bevatten. Zo is ‘Silent Night’ echt verschrikkelijk en ook ‘Dec 2’ is niet echt wat. In deze nummers stapt Fact af van de sound die eerder juist zo overtuigde en vervalt teveel in standaard emo of slaat door in herrie. Later pakt de band het de draad weer aardig op met ‘Part of It All’.

Al met al moet gezegd worden dat Fact redelijk overtuigd met een volledig eigen geluid. Daarbij is het lovenswaardig dat een band het emo genre nieuw leven wil in blazen of een duwtje in de rug wil geven, door die bekende sound wat meer ballen te geven. De gemiddelde hardcore en metal liefhebbers zullen er echter nog steeds hun neus voor ophalen.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Fact Label:Hassle Records
Mutiny Within –Mutiny Within

Mutiny Within - Mutiny Within Mutiny Within is een metalband uit de Amerikaanse staat New Jersey, de...

Drew Andrews – Only Mirrors

Drew Andrews - Only Mirrors Drew Andrews is vooral bekend als gitarist van The Album Leaf, maar dit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT