RECENSIE: Casey - Love Is Not Enough

Casey
recensie cijfer 2016-12-07 En opeens is daar de uit Wales afkomstige formatie Casey. De formatie telt vijf bandleden en vormt een mix van ‘spoken word’, screams die vanuit het diepste puntje van de dikke teen komen en zweverige melodieën om een album te maken dat zowel gevarieerd als samenhangend is. Het is een formule die al eens eerder door bands als Touché Amoré en La Dispute ten gehore is gebracht, en in een wat zwaardere variant door Counterparts. Dit houdt in dat coupletten niet per sé nodig zijn en er voornamelijk een hoop gal en miserie gespuwd dient te worden, om zo vervolgens weer met een schone emotionele lei te beginnen. Love Is Not Enough is de naam van hun debuutplaat, en dat liefde niet genoeg is, blijkt uit de verwoestende emotionele achtbaan die over de luisteraar wordt gestort. Luister en huiver bij de donkere en diepe krochten in het gebroken hart van een depressieve tiener.

Opener ‘Bloom’ weet de toon al meteen te zetten met een regel als: “too busy pulling out my teeth to bite the hand that made me weak”, waarbij de tanden als metafoor gebruikt worden voor trots en zelfvertrouwen. De zanger worstelt met een depressie en geeft hiermee aan wat voor soort schade het kan aanrichten. Het wordt ondersteund door een beladen, melodische vorm van hardcore zoals die bekend is van eerdergenoemde bands. In opvolger ‘Little Bird’ komt er echter een andere invloed om de hoek kijken, en dat is die van de band Listener. Op poëtische wijze weten ze aan de hand van ‘spoken word’ hun drama over de begeleidende muziek te storten. Zonder te zingen, enkel te spreken. Dit doet Casey ook, maar dan halverwege de track.

‘Darling’ neemt ineens het gas flink terug en kent een zweverige ambiance zoals die allicht ook bekend is van de formatie Trade Wind. Met deze track schenken ze aandacht aan de eenzaamheid na een verbroken relatie. Deze opgedane rust wordt bruut doorbroken door het agressieve ‘Sleep’ waarbij de mentale gesteldheid van de frontman weer aan bod komt. ‘Happy’ vormt een kort intermezzo voor de track ‘Haze’, die opbouwt tot een climax van gitaargeweld. ‘Passion Flower’ kent dezelfde opbouw, maar bestaat dan volledig uit ‘spoken word’. Op ‘Ceremony’ komen plotsklaps een gastvocalist tegen in de vorm van Michael McGough, beter bekend als tweede stem bij Being As An Ocean.

Enfin, de opbouw van de plaat moge duidelijk zijn. In ruim een half uur tijd wordt er een hoop pijn en verdriet over de luisteraar gestort, maar dan wel in een muzikale mix van de diverse reeds besproken invloeden. Een mix die er voor zorgt dat zich zo een eigen sound vormt en behoorlijk intens en rauw op je dak valt. Vanwege de thematiek en bombastische gevoelens is het te bestempelen als taaie kost waar je maar net voor in de stemming moet zijn. Kortom, Love Is Not Enough van Casey is het beste te verduren op een gure herfstdag en om even lekker bij de pakken neer te zitten.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Casey Label:Hassle Records
Cover AJ Plug - Chew Chew Chew

AJ Plug - Chew Chew ChewZangeres AJ Plug wordt reeds geprezen door Johan Derksen en reist begin...

Cover Twin Atlantic - GLA

Twin Atlantic - GLA De alternatieve rockers van Twin Atlantic leveren ongeveer iedere twee jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT