RECENSIE: Mutiny Within - Mutiny Within

Mutiny Within –Mutiny Within
recensie cijfer 2010-04-29 Mutiny Within is een metalband uit de Amerikaanse staat New Jersey, de staat die de laatste jaren een vruchtbare voedingsbodem voor metaltalent blijkt te zijn. Roadrunner lanceert de zesmans formatie als een band die het helemaal moet gaan maken. De in 2002 door bassist Andrew Jacobs opgerichte band begon als Children Of Bodom coverband maar schakelde al vrij vlot over op het spelen van eigen materiaal. Het schijnt dat de leden van Dream Theater helemaal uit de bol gaan van de muziek van Mutiny Within. We gaan er dus maar eens goed voor zitten.

De modern klinkende band brengt op het debuut Mutiny Withineen mix van progressieve metal en metalcore. Zanger Chris Clancy laveert handig tussen typische powermetal zang en een metalcore scream, al klinkt zijn normale stem wat gewoontjes. Om een idee te krijgen zou je de muziek van de groep kunnen omschrijven als een kruising tussen Dream Theater, Symphony X en Killswitch Engage. Op deze manier weet de band zich redelijk te onderscheiden van alle eenheidsworst die de beide subgenres overheersen. Daarbij zijn de composities van een acceptabel niveau, al zijn ze onderling enigszins inwisselbaar. Om de plaat enigszins spannend te houden heeft de band behoorlijk wat afwisseling in de songs aangebracht. Opener ‘Awake’ begint snel om daarna mid-tempo door te gaan, afgewisseld door snelle breaks. Opvallend in deze song is het fraaie toetsengeluid en de flitsende gitaarsolo. ‘Images’ begint grimmig met een knorrend gitaargeluid en de screams van Clancy. Op deze manier wordt op het hele album geschakeld tussen power metal en metalcore, en klinkt het op een of ander manier nog natuurlijk ook. De technische gitaarloopjes zijn niet van de lucht. Het is bijna ondoenlijk een nummer te noemen wat er echt bovenuit steekt, of het moet ‘Year Of Affliction’ zijn, een fraai powermetal epos met een lekkere vette riff en weergaloze solo’s. In ‘Forsaken’ klinkt Clancy een stukje bezielder dan in de meeste overige nummers, waarin zijn stem wat mat overkomt. Ook de Evergrey-achtige stukjes maken dit nummer bijzonder.

De debuutplaat van Mutiny Within is, gevarieerd, enigszins fragmentarisch, en haalt nog niet het niveau van de albums van de genoemde voorbeelden. Gewoon een lekkere pot, goed gespeelde, metal. Niks mis mee, al begrijpt ondergetekende niet waarom de leden van Dream Theater dit zo enorm goed vinden.
Recensent:Jan Didden Artiest:Mutiny Within Label:CNR Music
Travis & Fripp – Live At Coventry Cathedral

Travis & Fripp - Live at Coventry CathedralMet titels als 'The Offering' en 'Duet for the End of Time' weet je dat de...

FACT – In the blink of an Eye

Fact - In the Blink of an Eye Fact is afkomstig uit Japan. De vijfmansformatie staat garant voor een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT