RECENSIE: Elektra - Eudemonia

Elektra - Eudemonia
recensie cijfer 2010-04-19 Eudemonia is afkomstig van het Griekse ?????????? en betekent vrij vertaald de staat van gelukzaligheid, of - zoals op de binnenkant van deze cd gedrukt – the art of happiness. Of Elektra zelf deze kunst verstaat, is eigenlijk maar de vraag na beluistering van de twaalf tracks die deze cd biedt. Donkere aan Lamb rakende triphop gemixt met Gothic en EBM elementen om het geheel wat meer zwart te geven kleuren de cd. Daar overheen fluisterzingt Elektra Dekker haar niet altijd even vrolijke beschouwingen op liefde, leven en verlies. Geen vrolijk geheel dus.

En ook geen plaat die bij eerste beluistering goed valt. Eudemonia klinkt op eerste gehoor vooral als een plaat die teveel wil. Het is dus even doorbijten bij deze twaalf alvorens alles op zijn plek valt. Dat komt niet alleen door de donkere wolken die het geluk te lijken brengen, maar ook door de complexiteit die daar muzikaal bij lijkt te horen. Elektra stopt alle mogelijke invloeden in haar geluid en gaat duidelijk voor de spanning, niet voor de toegankelijkheid. Soms zo doelbewust dat het pretentieus klinkt, maar over het algemeen zorgt het voor authenticiteit. Deze dame heeft haar eigen geluid, en dat is een geluid dat je trekt of niet trekt maar zeker doorspekt is van muzikaal talent.

De tocht door de plaat heen is als een worsteling uit een diepe put. Beginnend met het zware en donkere ‘Grief’ komen naar het einde toe langzaam aan lichtstralen de put in, en kruipen we met ‘Picture Of You’ uit de put. Tussen door is af en toe zelfs gedanst, maar wel altijd met een zwaar hart. En dat zware hart blijf je behouden, ook als de laatste tonen in een zee van stilte weg ebben. Dan moet er snel iets licht en makkelijk verteerbaar gedraaid worden, voor de balans. En wellicht is dat de kunst van het geluk. De balans.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Elektra Label:Blowpipe
My Bubba & Mi – How It’s Done In Italy

My Bubba & Mi - How it's Done in Italy My Bubba & Mi bestaat uit drie dames. Eén komt uit Denemarken, de ander...

Freeway & Jake One – The Stimulus package

Freeway & Jake One - The Stimulus Pacakage Bij ontvangst van The Stimulus Package is meteen duidelijk dat Freeway...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT