RECENSIE: Crookers - Tons of Friends

Crookers – Tons of friends
recensie cijfer 2010-03-23 Afgelopen zomer had je mensen die de Crookers remix van Kid Cudi’s ‘Day ’n Night‘ op handen droegen, terwijl aan de andere kant de echte hiphopheads stonden die deze mix een regelrechte verkrachting van het origineel vonden. Feit is wel dat iedereen die de afgelopen zomer ook maar een enkel feest bezocht heeft de track niet ontgaan kan zijn. Het Italiaanse dj duo heeft voortbordurend op dit succes voor haar aangekondigde debuutalbum Tons of friends , zoals de naam al indiceert, een enorme waslijst aan vrienden uitgenodigd. Naast de standaard artiesten als Pitbull en Will I Am die voorop lopen op de huidige hiphouse revolutie vinden we ook verrassendere namen als de dancehall artiest Kardinal Offishall en de uit Malawi afkomstige groep The Very Best.

Artiesten als Pitbull & Will I Am bieden mede door hun ervaring in het hiphouse genre ook weinig verrassends op Tons of friends. Beide rappers komen op standaard house producties zoals we ze de afgelopen tijd al zo vaak uit alle hoeken horen opduiken. Het is op ‘Cooler Couleur’ dat we voor het eerst weer horen waarom de Crookers vorig jaar de hele wereld wisten te veroveren. Op een met house ondersteunde reggae ritme zingt Yelle een zeer vrolijk en blijmoedig liedje. Helaas heeft ze de neiging om vocaal sterk uit te halen en dat komt de track niet bepaald ten goede.

Het is de Afrikaanse groep The Very Best die Tons of friends daadwerkelijk naar een hoger niveau weet te tillen. Het samenspel tussen het elektronische ritme met de Afrikaanse vocals en ritmes gaan meer dan perfect samen. Als op ‘Birthday bash’ dan ook nog eens de Italiaanse MC Dargen D’Amico zijn verse over het ritme heen legt, is het nummer compleet en een potentiële WK-hit geboren.

Hierna kent de plaat nog verschillende lekkere nummers en is de saaiheid die aan het begin de boventoon leek te voeren totaal verdwenen. Verrassend genoeg zijn het met name de dancehall ritmes met bijdrages van onder andere Kardinal Offishall & Face-T en niet de hiphouse nummers waarmee de Crookers het beste uit de voeten kunnen. Als enkele van deze dancehall ritmes de sfeer van de zomer van 2010 gaan bepalen kunnen we een meer dan aantrekkelijk muzikaal zomerseizoen tegemoet zien.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Crookers Label:News
Hans Teeuwen & the Painkillers – How It Aches

Hans Teeuwen - How it Aches (ft. The Painkillers) Hans Teeuwen ontwikkelt zich steeds meer tot een duizendpoot. Zijn...

HIM – Screamworks: Love in Theory and Practice, chapters 1-13

HIM - Screamworks: Love in Theory and Practice Het Finse HIM is toe aan alweer het zevende studio album, getiteld...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT