RECENSIE: Torre Florim & Roos Rebergen - De Speeldoos

Torre Florim & Roos Rebergen - De Speeldoos
recensie cijfer 2010-01-12 De Speeldoos heet de EP van De Staat-frontman Torre Florim in samenwerking met Roos Rebergen van Roosbeef. Het album bevat zes nummers, waarvan de teksten van de liedjes zijn gebaseerd op gedichten van verstandelijk beperkten. Florim en Rebergen schreven de muziek erbij en gaven het uit in de vorm van een echt werkende speeldoos ontworpen door Anne van Wieren van de band LPG. Een Nederlands onderonsje dus.

Nou is het gemakkelijk om een verhaaltje te beginnen over dat het zo geweldig is om verstandelijk gehandicapten te supporten, maar daar heb ik niet zo’n zin in. Want, feitelijk is De Speeldoos veel meer dan dat. Scherpe teksten zoals op het nummer ‘Iemand dood’ ondersteunt door beukende Tom Waits boemknalmuziek en Torre’s zang in het zachte-g Nederlands samen met Roosbeef zijn een heel bijzondere ervaring op zich. Nou is het vooral Torre die Waits benadert. Op het bijna als kerkmuziek klinkende 'Oudjaar' over het leed dat vuurwerk heet, voert Roos het hoogste woord. Evenals het in correct nieuw-Nederlands gezongen 'Ik en mijn vriendin': “Soms vind ik het lastig als ze mij vergeten doet” steelt Roos de show. ‘Jezus is de zoon van God’ is ritmisch en origineel, maar toch blijft vooral het lugubere ‘Iemand dood’ door je hoofd spoken aan het einde van de cd.

In alle eenvoud zijn de nummers op De Speeldoos stuk voor stuk de moeite van het beluisteren waard. En alleen al voor die speeldoos zou je dit juweeltje moeten halen. Meerdere vliegen in één klap: een duo-project van twee rijzende Nederlandse artiesten, de voorman van De Staat in het Nederlands, een werkende speeldoos, interessante liedjes en een vernieuwende cd.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Torre Florim & Roos Rebergen Label:Excelsior Recordings
First Aid Kit - The Big Black and the Blue

First Aid Kit - The Big Black and the BlueVergeet de profielenpagina MySpace! De nieuwe manier om door te breken is...

Eels - End Times

Eels - End Times “I felt guilty about the long gap between the last two albums so I’m making...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT