RECENSIE: Mazgani - Ladies and Gentlemen, introducing...

Mazgani – Ladies & Gentlemen, Introducing....
recensie cijfer 2009-12-11 Ladies & Gentlemen, Introducing.... is de toepasselijke titel van de eerste international albumrelease van de Portugese singer-songwriter Mazgani. De Portugees rekent Leonard Cohen, Nick Cave en Bob Dylan tot zijn grote inspiratiebronnen, maar om meteen met de deur in huis te vallen, die inspiratiebronnen hebben zich niet vertaald naar vergelijkbare nummers. Maar dat betekent niet dat er weinig te genieten valt van deze combinatie van oude en nieuwe nummers. De cd is namelijk het debuutalbum, aangevuld met vijf nieuwe nummers. Met deze vijf trapt de cd ook af.

In het begeleidend schrijven wordt gerept over het feit dat deze vijf nieuwe nummers wat meer edge hebben. Je kan echter beter zeggen dat de andere zes nummers wat meer gepolijst zijn. Belangrijker nog, ze zijn beter uitgevoerd. Meer dan eens lijken gitaar en de ritmesectie elkaar niet helemaal te begrijpen, met als knullig dieptepunt de compleet scheve inzet van de gitarist in wat notabene het eerste nummer van de cd is, namelijk ‘Thirst’. Maar ook in ‘Loving Guide’ wordt de metronoon node gemist. De sfeer die neergezet wordt met de eerste vijf nummers us echter wel goed gelukt. Of je er van houdt is een tweede.

Sommigen zullen namelijk het tweede deel van de cd als een warm bad beschouwen, terwijl anderen het conventioneel zullen vinden klinken. De neutrale luisteraar, ondergetekende bijvoorbeeld, zal enkel hetgeen vaststellen dat eerder al naar voren kwam, namelijk dat de laatste zes nummers vooral beter uitgevoerd zijn. Zowel qua compositie als ook instrumentbeheersing. Misschien is het daarom geen toeval dat ‘Somewhere Beneath This Sky’ als derde eindigde bij de Nashville International Songwriting Competion, met niemand minder dan Tom Waits in de jury. Maar een uitstekende tweede helft maakt nog geen goede wedstrijd.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Mazgani Label:Sonic Rendezvous
Transatlantic – The Whirlwind

Transatlantic - The WhirlwindVoor wie het even kwijt was: Transatlantic is de supergroep der...

Typhoon, Rico & Muppetstuff

Rico, Typhoon & Muppetstuff - Wie heeft de Bal? Op 1 oktober was de première van de muziektheatertheatershow Wie heeft de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT