RECENSIE: Rico, Typhoon & Muppetstuff - Wie heeft de Bal?

Typhoon, Rico & Muppetstuff
recensie cijfer 2009-11-30 Op 1 oktober was de première van de muziektheatertheatershow Wie heeft de Bal in Odeon in Zwolle. Typhoon, Rico & Muppetstuff voegen in deze show folk samen met rap. De nu verschenen single Wie heeft de Bal is alvast een voorproefje van het album wat in januari zal volgen uit deze onconventionele samenwerking. Het zal een cd worden met 14 nummers die geproduceerd is door Delic. De enige naam die we dan nog missen is die van het derde Opgezwolle lid Sticks. Deze is op de single nog niet terug te vinden, maar zal wellicht ergens nog een verse meedoen op de cd.

Rappers worden allemaal ouder, hebben alle zaaltjes, festivals en pleintjes al gezien en vinden dan dat ze het theater in moeten. Dit is momenteel te zien bij Ali B, Brainpower en nu ook de Zwolse mannen. Dat hoeft geen probleem te vormen. Hiphop in Nederland is volwassen geworden en is verweven met alle lagen van de bevolking. Een crossover met een ander genre is inmiddels ook niet vreemd meer. De Opposites gebruiken gabber beats, Kubus leende wat techno en Def P werkte samen met de Beatbusters. Ook Typhoon en Opgezwolle maakten in het verleden gebruik van niet hiphop mensen als gastmuzikanten. Maar de folk op deze single lijkt toch echt wel een brug te ver. Niet dat Muppetstuff een slechte band is, integendeel. Dit kwartet bestaat zeer zeker uit ras-muzikanten. Het is alleen zo jammer dat deze lekkere muziek totaal niet past bij de teksten. 'Ga' van cd Sticks en Delic cd Fakkelteit (Waar is Sticks toch gebleven op deze single?) heeft een vrolijke klezmer achtergrond gekregen. 'Wie heeft de bal' is een vrolijkere bewerking van het nummer 'Sprokkeldagen' van Typhoon, waarop Typhoon ook nog eens een poging tot zingen onderneemt. Vooral de herinnering aan het origineel maakt deze bewerking tenenkrommend. Het laatste nummer is een bewerking van 'Gekkenhuis' van Opgezwolle. Hierbij is gelukkig beter naar het origineel geluisterd en is de muziek wat meer ingetogen muziek.

Een op het theater gerichte samenwerking moet best kunnen, maar kies dan voor een band die wat beter passende muziek maakt, of pak de minder diepe teksten die beter bij feestnummers passen. De samenwerking die op twee van de 3 nummers van de single te horen is doet niet alleen beide rappers maar ook de band Muppetstuff helaas in grote mate tekort. Wie weet brengt het album redding, want de overige nummers die hierop moeten gaan staan kunnen het product nog wel redden. Zowel de teksten als de muziek hebben namelijk bewezen te staan als een huis. Het is alleen nog een kwestie van de juiste combi te pakken krijgen.


Eerdere recensies van Typhoon en Rico:
- 08-06-2009: Colucci Era (Fakkelbrigade);
- 04-07-2007: Tussen Licht en Lucht (Typhoon);
- 13-03-2007: Eigen Wereld - De album film (Opgezwolle).
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Rico, Typhoon & Muppetstuff Label:Explosief
Mazgani – Ladies & Gentlemen, Introducing....

Mazgani - Ladies and Gentlemen, introducing... Ladies & Gentlemen, Introducing.... is de toepasselijke titel van de...

Brazilian Groove Band – Anatomy of love

Brazilian Groove Band - Anatomy of Groove The Brazilian Groove Band is een in 1999 opgericht jam band die er met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT