RECENSIE: Brazilian Groove Band - Anatomy of Groove

Brazilian Groove Band – Anatomy of love
recensie cijfer 2009-12-09 The Brazilian Groove Band is een in 1999 opgericht jam band die er met name op gericht was om gezellig samen muziek te maken. Verschillende mensen uit de Brazilian grooves scene kwamen samen om in enkele avonden Anatomy of Groove uit te brengen. Destijds werd het project als te experimenteel beschouwd, maar tien jaar later acht Far Out! Recordings de tijd rijp om de rest van de wereld kennis te laten maken met deze zeer aardige plaat.

Vanaf de eerste track ‘Safari’ klinkt de swingende samensmelting tussen de traditionele Braziliaanse en de meer moderne Amerikaanse muziek aangenaam door de woonkamer. Stil zitten is bijna niet meer mogelijk en het is ook niet moeilijk om voor te stellen dat deze groep destijds binnen no time een enorme live reputatie had opgebouwd.

Naarmate de instrumentale nummers zich voortzetten lijkt de gretigheid van de muzikanten er alleen maar groter op te worden. Op nummers als ‘April 7th’ klinken de elkaar afwisselende solo’s alsof er een slepende wedstrijd tussen de verschillende blazers wordt gespeeld. Vervolgens laat de Brazilian Groove Band op ‘Bananeira’ horen dat het ook heel makkelijk wat commerciëler kan klinken. Op het eerste gezicht is dit nummer als sample meer dan prima te gebruiken voor een komende top40 hit.

Anatomy of Groove mag dan lang in de kast hebben gelegen omdat het project te experimenteel zou klinken, nu het eindelijk is uitgebracht is het zonder twijfel een van de beste cd’s die FarOut! de laatste tijd heeft uitgebracht. De combinatie van de Noord Amerikaanse blazers met de Braziliaanse drums en gitaarrifs is origineel en zeer vernieuwend. Pak daar dan ook nog eens de perfecte uitvoer van de Brazilian Groove Band bij en je hebt een prima cd’tje waarmee we tijdens de koude winterdagen weer smachtend aan de zomer kunnen denken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Brazilian Groove Band Label:Farout Recordings
Typhoon, Rico & Muppetstuff

Rico, Typhoon & Muppetstuff - Wie heeft de Bal?Op 1 oktober was de première van de muziektheatertheatershow Wie heeft de...

Bliss – My World Your World

Bliss - My World, Your World Naast de titel van Muse’s grootste hit, is Bliss tevens de naam van een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT