RECENSIE: Tubelord - Our First American Friends

Tubelord - Our First American Friends
recensie cijfer 2009-10-23 Tubelord heeft in de jaren ’90 geluisterd naar alle goede bands. Sunny Day Real Estate, The Appleseed Cast, American Football, The Get Up Kids, Fugazi, Juno, alles dat enigszins goed was in postrock, punk en emo moet in hoge rotatie bij deze heren in de cdspeler hebben gezeten. Deze plaat bevat dan ook alle elementen die het een goede plaat zouden moeten maken.

Zonder tot klinken als, maar wel voortdurend citerend uit, brengt het Engelse drietal een fijne mix van de underground die de jaren ’90 zo mooi maakte. Dit echter gebracht op een wijze die aansluit bij de huidige golf van Britse tegendraadse postpunkbandjes als Cats&Cats&Cats, This Town Needs Guns en Youthmovies (Soundtrack Strategies). Opgefokte gitaarnummers, hoog register clean gitaarspel, falsetzang en vooral geen enkele barrière tussen genres, zelfs niet binnen de nummers.

Van deze rits aan jonge bands van aan de andere kant van het kanaal is Tubelord wellicht de meest toegankelijke. Hun onverwachte wendingen vinden toch veel plaats binnen een punkpop kader. Volle drumpartijen met daarover Green Day gitaarrifjes die vervolgens ontaarden in postrock break om vervolgens weer terug te vallen in springerige punk, zoals in ‘I Am Azerrad’.

Of ‘Synthesize’ waarin op prachtige wijze The Get Up Kids met de samenzang van The Posies worden gemixt, postemopowerpop. Toch kan dat de band ook op breken. Bij meerdere luisterbeurten gaat het je opvallen dat je veel aan het zoeken bent naar de referenties van de band. Welke band wordt er nu aangehaald? Het gezicht van Tubelord lijkt te bestaan uit knipsels van andermans geluid samengevoegd tot een geluid. Soms liggen die knipsels nog te dicht op de eigenhuid, waardoor het eigen geluid een citatenboekje lijkt.

Een kniesoor die echter daarom deze band links laat liggen. Dit is een pracht debuut van een trio jonge twintigers uit Engeland dat nog moet groeien. Deze plaat vormt een belofte voor enthousiaste shows, waar groepen tieners hun zweet kwijt kunnen en hordes eindtwintigers en begindertigers hun melancholische hart ophalen.
Recensent:Tjeerd van Erve Artiest:Tubelord Label:Hassle Records
Director – I’ll Wait For Sound

Director - I'll Wait for Sound I’ll Wait For Sound is het tweede album van het Ierse kwartet Director ....

Sparks the Rescue - Eyes to the Sun

Sparks the Rescue - Eyes to the Sun Zo nu en dan kan een band uit het niets ineens een totaal andere weg inslaan....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT