RECENSIE: Stone River - The Valley of Butterflies

Stone River - The Valley of Butterflies
recensie cijfer 2009-10-02 De Canadese band Stone River maakt klassieke southern-rock gebaseerd op de oude muziek van Led Zeppelin, Black Crows en meer van dat soort lui. Zoals we allemaal wel weten ligt Canada ten noorden van de V.S., toch weet Stone River het gevoel uit het Amerikaanse zuiden behoorlijk te vangen op haar debuut The Valley of Butterflies. Dat mag ook wel, aangezien de band bijna twee jaar nodig heeft gehad om de plaat definitief op de plank te laten liggen. Ook zijn de bandleden, zoals we aan de namen en het plaatje kunnen zien meer een 21e eeuwse mix van culturen dan de ras-echte southerns.

Stone River maakt op haar debuut de muziek op een makkelijk toegankelijke manier. Het is geen loodzware groove-plaat, maar meer een nazomers niemendalletje. Geen uitersten, maar recht door zee. Ieder nummer grooved wel lekker, maar heeft tegelijk een behoorlijke pop-basis. Zanger Renan Yildizdogan zingt alsof hij een jonge Chris Cornell is, maar heeft toch net wat minder volume en tonaal bereik dan zijn voorbeeld. Op de plaat komt dit het sterkst naar voren op de afschuwelijke balad ‘On These Turning Tides’ (compleet met achtergrondzangeresjes), waar hij voortdurend net naast de toon zit. Gitaristen Jeff en Darren wisselen lekker af en zijn zelfs in staat om nummers als de opener ‘Southern Feeling’ en ‘Come On’ tot stevig groovende middenmotors te maken. Toch weet de band niet echt de variatie te brengen die nodig is om een topplaat neer te zetten.

Stone River klinkt dus lekker, maar vernieuwt niet. Tegelijk hebben ze niet de muzikale bagage in huis om ‘an sich’ een grote hit te worden ook al zijn de bandleden goed op elkaar ingespeeld. Dit maakt The Valley of Butterflies ondanks de wonderschone artwork en dito idealen tot een gemiddelde plaat: Een kabbelend riviertje.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Stone River Label:Suburban Records
Georgia Anne Muldrow – Umsindo

Georgia Anne Muldrow - Umsindo Georgia Anne Muldrow is een Amerikaanse zangeres die met haar zangstijl...

Melissa-bell

Melissa-Bel - Brave In thuisland Canada doet ze het best aardig, deze Melissa-Bel . Vorig jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT