RECENSIE: Jimi Tenor - Inspiration Information (with Tony Allen)

Jimi Tenor / Tony Allen - Inspiration Information 04
recensie cijfer 2009-10-31 Inspiration Information is een project van het label Strut, een onderdeel van !K7. Artiesten met verschillende achtergronden worden bij elkaar gebracht om samen een plaat op te nemen. Het vierde deel uit de serie is een samenwerking tussen de Finse elektronica/jazz-muzikant Jimi Tenor en Tony Allen, voormalig drummer van Fela Kuti en mede-uitvinder van de afrobeat.

Het resultaat is een album dat bol staat van de afrobeat-ritmes, jazzy blazers en lekkere orgeltjes. De meeste instrumenten op Inspiration Information worden bespeeld door Jimi Tenor zelf. Zo speelt de Fin hier onder andere tenor sax, fluit, toetsen, basgitaar en marimba. Daarnaast worden hij en Allen bijgestaan door leden van Tenor’s bad Kabu Kabu, waaronder Daniel Allen Ortiz op trompet en Ekow Alabi Savage en Akinola Famson op percussie.

De laatste twee verzorgen ook de vocalen op de track ‘Mama England’. Hierin bespreken ze in typisch Afrikaans-Engels de problemen die ze als niet-EU muzikanten hebben om Engeland in te komen. Dit is natuurlijk heel vervelend voor de heren, maar het levert wel een grappig nummer op. Minder goed zijn de vocale escapades van MC Allonymus, die zowel openingtrack ‘Against The Wall’ als ‘Path To Wisdom’ om zeep helpen.

Hiernaast bevat Inspiration Information ook een aantal nummers met fraaie Afrikaanse zang, zoals ‘Sinuhe’ en ‘Got My Egusi’. Deze track heeft tegen het eind ook een lekkere gitaarsolo. Tenor zingt zelf ook nog, bijvoorbeeld in ‘Selfish Gene’. Zijn stem is hier licht vervormd en dit geeft een mooi effect. Verder is deze relaxte, ietwat dubby track ook dik in orde. Dit geldt ook voor het wat donkere, jazzy ‘Cella’s Walk’.

De afsluitende jam ‘Three Continents’ duurt bijna veertien minuten en vormt het zinderende hoogtepunt van Inspiration Information. Het vierde deel in deze serie zal de liefhebbers van de betere afrobeat zeker kunnen bekoren.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Jimi Tenor Label:Strut / Pias
Artificial Audio - Artificial Audio

Artificial Audio - Artificial AudioDe drie heren van Artificial Audio ontmoeten elkaar in 2005 in een...

[Perquisite] – [Carmen van het Noorden]

Perquisite - Carmen van het Noorden Pete Philly and Perquisite mogen dan wel aangekondigd hebben te stoppen met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT