RECENSIE: Artificial Audio - Artificial Audio

Artificial Audio - Artificial Audio
recensie cijfer 2009-10-22 De drie heren van Artificial Audio ontmoeten elkaar in 2005 in een Amersfoorts kraakpand en ze beginnen samen muziek te maken. Na een niet uitgebrachte EP zijn de eerste tastbare resultaten van deze samenwerking nu te horen op dit titelloze debuutalbum. Dit is te koop op de website van de band, www.artificialaudio.nl, maar ook gratis te downloaden via Bandcamp.

Artificial Audio heeft zich naar eigen zeggen laten beïnvloeden door bands als Motorpsycho, Pink Floyd, The Mars Volta, Sonic Youth en Explosions In The Sky. Deze invloeden zijn verwerkt tot instrumentale postrock met mooi opgebouwde, uitgesponnen nummers.

Openingstrack ‘Violkolora’ begint erg rustig en bouwt dan op tot behoorlijk hard. Hierbij wordt echter geen allesverzengende muur van geluid opgetrokken, zoals bijvoorbeeld bij Mogwai. Artificial Audio houdt ook in de hardere passages de melodie hoog in het vaandel.

‘Rugha’ is met bijna tien minuten de langste track op het album en hierin gaat de muziek vrij veel kanten op. Dit nummer begint wat steviger dan ‘Violkolora’ en het tempo gaat bovendien al vrij snel omhoog. Deze snellere passage heeft wel iets van Mars Volta, zij het wel iets tammer en hierna volgt dan weer een wat meer noisy stuk. Ook dit nummer bouwt op tot behoorlijk hard. ‘Flava’ begint weer een stuk rustiger en dit nummer wordt ook niet zo heel hard.

‘Purpura’ en afsluiter ‘Argxento’ blijven beide onder de zeven minuten en zijn hiermee relatief kort. Ook deze tracks beginnen vrij rustig en worden opgebouwd naar behoorlijk hard. Opvallend is dat ‘Argxento’ niet met een kabbelend gitaartje begint, maar met een drumpartij.

Artificial Audio levert een prima debuutalbum af waar de liefhebbers van de betere postrock zeker eens naar moeten luisteren. De vijf tracks zijn allemaal dik in orde, maar kennen wel een vergelijkbare opbouw. Op een volgende plaat zou het goed zijn om hier eens wat mee te experimenteren. Verder is het uw recensent een raadsel hoe het drietal deze muziek live gaat waarmaken. Maar deze plaat is in ieder geval dik in orde.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Artificial Audio Label:Glosoli Records
Hudson Mohawke – Butter

Hudson Mohawke - ButterAls dj stond hij al op veertienjarige leeftijd in de Engelse DMC finale. Het...

Jimi Tenor / Tony Allen - Inspiration Information 04

Jimi Tenor - Inspiration Information (with Tony Allen) Inspiration Information is een project van het label Strut, een onderdeel...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT