RECENSIE: Jimi Tenor - 4th Dimension (with Kabu Kabu)

Jimi Tenor & Kabu Kabu – 4th Dimension
recensie cijfer 2009-04-08 De Finse muzikant en componist Jimi Tenor levert bijna jaarlijks een nieuw album af en voor zijn laatste project 4th Dimension is hij weer een samenwerking aangegaan met Kabu Kabu . Deze groep West Afrikaanse muzikanten zijn woonachtig in Duitsland en waren eerder al te horen op Jimi Tenor’s Joystone .

De plaat opent met een zwakke introsong, die met al haar door elkaar heen blazende blazers weinig vertrouwen oproept in de rest van het album. Gelukkig wordt de intro na bijna drie minuten opgevolgd door ‘ Mystery spot’, een ouderwets afrobeat nummer waar Fela Kuti trots op zou zijn. Zelfs de stem van de zanger heeft nog wat weg van de oude legende. Desondanks begin je aan het einde van het nummer te horen dat Jimi Tenor de kwaliteit van Fela niet weet te behouden als de percussie een te belangrijke rol begint in te nemen in de song. Bij ‘Me I say yes’ daarentegen lukt het stukken beter de balans op te houden. Met een simpele drumbeat op de achtergrond krijgen de keyboards, gitaren en blazers prima de kans om zich uit te leven op deze afrobeat. En ondanks het feit dat refreinen in principe uit den boze zijn op afrobeat klinkt het jazzy refrein hier nog meer dan aardig.

Desondanks wil Jimi Tenor nog wel eens de fout maken om nummers te experimenteel te maken. Het nummer ‘Floating Orange’ is hier een voorbeeld van, de duistere afrobeat variant wil geen enkel moment echt op gang komen.
De nieuwe cd van Jimi Tenor is weer een hele geslaagde geworden en past prima thuis in de rest van het oeuvre van deze Fin. Zeker voor een cd met een westerse componist aan het roer is ‘4th Dimension’ een heel aardig afrobeat album geworden en zeker de moeite van het beluisteren waard.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Jimi Tenor Label:Groove Attack
Kismet – Hiatus

Kismet - Hiatus Kismet is een vijfmansformatie uit Utrecht, dat met Hiatus zijn debuut...

Tortured Soul - Did You Miss Me

The Tortured Souls - Did you Miss Me Met de zomer voor de deur is een fijn house plaatje nooit weg. Zo moet ook...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT