RECENSIE: Malcolm Holcombe - For the Mission Baby

Malcolm Holcombe – For The Mission Baby
recensie cijfer 2009-11-14 Begin dit jaar schreven we nog over alweer een nieuwe plaat van Malcolm Holcombe, Gamblin’ House was toen weer een oerdegelijk americana album dat gedragen werd door die alles verzengende stem van Holcombe. Krap een jaar later is er weer een volgend album van de beste man. For The Mission Baby voldoet weer prima aan de verwachtingen, verrast dus niet, maar laat wel weer 12 prima songs horen. Ditmaal misschien iets meer bluesgericht en de slidegitaar giert ook weelderig op dit album. En de zang van Holcombe is onveranderd rauw en wederom de grootste aandachttrekker op dit album.

Zijn stem klinkt misschien wel waar mogelijk nog rauwer en heser, dan die op zijn vorige albums al deed. De countryblues op For The Mission Baby is ongepolijst en recht voor de raap, zoals je verwacht van Holcombe. Holcombe is een typisch voorbeeld van de getroebleerde muzikant, die diepe dalen gekend heeft en uiteindelijk zijn uitweg in de muziek vindt en inmiddels een toegewijde en uiterst productieve americana artiest is, die op een brede waardering kan rekenen. Holcombe is bij vlagen zeer melancholisch en voor wie door de rauwheid heen luistert, hoort ook een mijmerende man van middelbare leeftijd. Zijn teksten zijn nog altijd van de straat en ongepolijst.

‘Straight And Tall’ is een ingetogen en zwaar melancholisch nummer. Holcombe mijmert in een wat mysterieuze tekst over de toekomst en lijkt tegen zijn kind (?) te zeggen, dat het zijn eigen plan moet maken en tegelijkertijd aangevend dat hij zelf al op leeftijd is het geraken. ”Your heart is young and strong, many years to you belong, so kindly make your plans use my back and arms, grow up straight and tall”. Met een stem die nog altijd het beste valt te omschrijven als een bluesvariant op de stem van Tom Waits, zingt Holcombe weer een album vol. Zijn taalgebruik en zangstijl is direct en zonder opsmuk. Holcombe is van het type what you see is wat you get en weet in korte zinnen zijn verhaal te doen.

‘Another One Gone’ is één van de hoogtepunten op For The Mission Baby, Now, what’s wrong with livin’, for another one gone, to a place made for givin’ and children don’t belong”. Door de rauwheid van zijn stem heen, klinkt ook een zorgzame en liefhebbende echtgenoot, die blij is met het leven dat hij nu kan leiden. Hoe dan ook is For The Mission Baby weer een prima plaat geworden, die blindelings kan worden aangeschaft door de liefhebbers van Holcombe en het americana genre in het algemeen.


Eerdere recensies van Malcolm Holcombe:
- 20-02-2009: Gamblin' House.
Recensent:Rob Mestrom Artiest:Malcolm Holcombe Label:Echo Mountain
Blood And Candle Smoke – Tom Russell

Tom Russell - Blood and Candle SmokeBinnen het country-en folkgenre geldt Tom Russell als een veteraan. De man...

T.O.K. – Our World

T.O.K. - Our World Het blijft een stokpaardje in de dancehall wereld, maar met het ontvangen van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT