RECENSIE: Geoffrey Gurrumul Yunupingu - Gurrumul

Geoffrey Gurrumul Yunupinho – Gurrumul
recensie cijfer 2009-08-07 Een heel enkele keer duikt er een cd op die je in alle puurheid pakt om je gedurende een uur lang mee te slepen in de prachtige, doch simpele, melodieën. Het debuutalbum van Geoffrey Gurrumul Yunupinho , getiteld Gurrumul , behoort zonder twijfel tot deze categorie. De eerste vraag die dan opduikt is wie deze man met de onuitspreekbare naam is. Het gaat hier om de eerste Aboriginal die bezig is om op grote schaal muzikaal de wereld te veroveren.

Geheel tegen de verwachting in opent de plaat niet met de verwachte didgeridoo, noch met andere Aboriginal verwante geluiden. Vanaf de eerste minuut klinken de gitaar en contrabas, die over de gehele cd te horen zijn, met daaroverheen de gouden stem van Gurrumul. Deze plaat is door zijn eenheid in geluid dan ook niet afzonderlijk te bespreken. Of je nou het authentieke ‘Gurrumul history’ of het iets meer naar pop neigende ‘Wiyathul’ beluisterd, elk liedje is onderdeel van de boodschap die Gurrumul ons probeert te vertellen. Een boodschap die doordat alles in de eigen taal van Gurrumul gezongen is, niet zo makkelijk te bevatten is. Maar gelukkig is er bij de plaat een boekje met vertalingen van alle nummers bijgesloten. Zodat we weten dat het om een verhaal over liefde voor de natuur of dat de cultuur van Gurrumul bezongen wordt. Het is niet voor niks dat ook de Australische minister van milieuzaken Gurrumul in zijn armen gesloten heeft.

Het album Gurrumul van de gelijknamige artiest heeft door zijn succes in Australië en het Verenigd Koninkrijk inmiddels al de platina status bereikt. Maar dit juweeltje verdient het zeker om in de rest van Europa ook nog een paar honderdduizend keer verkocht te worden.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Geoffrey Gurrumul Yunupingu Label:Dramatico Records
Amanda Palmer – Who Killed Amanda Palmer: A Collection Of Music Videos

Amanda Palmer - Who Killed Amanda Palmer (dvd)Voor de verstokte fan is deze dvd, met daarop elf muziekvideo’s, twee...

Sidewalk – Demo

Sidewalk (punk) - Demo Vier jongens uit Zeist, Renkum en Sneek, met als hoofdbasis Utrecht. Werkzaam...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT