RECENSIE: Týr - By The Light Of The Northern Star

Týr – By The Light Of The Northern Star
recensie cijfer 2009-06-30 Mooie vraag voor een popquiz: noem minstens één metalband die van de Faeröer eilanden komt? Wedden dat maar weinigen er één weten te noemen. Toch bestaat er op de dunbevolkte eilandengroep een heuse metalband die nog behoorlijk populair is ook: Týr. De muziek van de vier heren valt in het hokje viking/folk metal, wat ook logisch is gezien de herkomst van de mannen. Het nieuwe album By The Light Of The Northern Star is alweer het vijfde van de vikingen. De band grossiert in heerlijk snelle metalsongs met een hoog meezinggehalte. Het tweede album van de band Eric The Red wordt nog steeds gezien als een meesterwerk in het viking metal genre. Leek de band met het vorige album Land wat over haar hoogtepunt heen, op deze nieuwste plaat bruist de band weer als nooit tevoren.

De band knalt direct binnen met het sterk kakkende ‘Hold The Heathen Hammer High’ en zet de lijn van de opener de hele lijn voort. Soms worden wat uitstapjes richting power metal gemaakt zonder de huisstijl echt uit het oog te verliezen. De kenmerkende zangpartijen met de grootste refreinen, folky solo’s en hoge snelheid maken dat dit album weer aansluit bij het oudere werk. Helaas slaat na een aantal nummers de verveling wel wat toe. Op een gegeven moment gaat alles wel wat op elkaar lijken en daardoor zijn de nummers onderling wat inwisselbaar, misschien met uitzondering van het afsluitende titelnummer dat iets meer diepgang heeft. De teksten zijn afwisselend in het engels en Faeröers, waarbij deze natuurlijk prima passen bij de viking strijdliederen.

By The Light Of The Northern Star is een leuk album van een band die waarschijnlijk elk festival op zijn kop zet. Om een album als dit in zijn geheel uit te zitten moet je toch behoorlijk gehard zijn in de viking leer. De liefhebbers van dit soort muziek hoeven niet te aarzelen, Týr is terug waar het met haar tweede album was gebleven.


Eerdere recensies van Týr:
- 20-06-2008: Land.
Recensent:Jan Didden Artiest:Týr Label:Napalm Records
Devils Whorehouse – Blood & Ashes

Devils Whorehouse - Blood & Ashes Devils Whorehouse is een Zweedse band die is opgericht door de Marduk leden...

The Airborne Toxic Event - The Airborne Toxic Event

The Airborne Toxic Event - The Airborne Toxic Event Terwijl de droefgeestige en zware post-punk op het moment zijn hoogtijdagen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT