RECENSIE: Týr - Land

Týr – Land
recensie cijfer 2008-06-20 Tussen IJsland, Schotland en Noorwegen liggen een aantal minuscule eilanden met de naam Føroyar. Hier wonen zo'n 50.000 mensen, waarvan we vier kennen van de folk metalgroep Týr. Een naam die zich volgens de Noordse mythologie afleidt van de God van de oorlog.

Na vier ex-leden versleten te hebben en na drie album komen de heren met een nieuw schijfje. Met de titel Land zien negen nieuwe nummers het licht. De tien jarige groep maakt een mix van Iron Maiden, Dream Theater en een scheutje Blind Guardian. Al deze ingrediënten horen we terug in de kleine zeventig minuten die de plaat in beslag neemt.

Hoewel de bevolking erg dun is, heeft de eilandengroep een eigentaal en in het Faroese worden dan ook de nummers gebracht. Door de onverstaanbare teksten is het niet duidelijk wat er gebracht wordt, maar het maakt de band in elk geval bijzonder. Toch neem ik aan dat ze liever veel albums zouden willen verkopen, want muziek maken voor de 50.000 inwoners zal geen platina platen opleveren.

Drie uitzondering biedt de nieuwe plaat in de vorm van Engelstalige nummers, waaronder het laatste en tiende nummer 'Hail To The Hammer'. Welke een re-release versie is van die op hun debuutplaat uit 2002.

Muzikaal gezien is Land zeker een hoogtepunt voor de liefhebbers van folk muziek en bands als Eluveitie, Ensiferum en Korpiklaani. Mocht dit je niet aanstaan; dan heeft de groep in elk geval gezorgd voor bekendheid van de Faeröer-eilanden!

Writers note: Het album komt naast de normale versie ook uit als een limited edition 8-page deluxe digipack. Dit inclusief een live dvd van vijftig minuten, opgenomen tijdens Wacken Open Air 2007.
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Týr Label:SPV
Ashes Divide - Keep Telling Myself It’s Alright

Ashes Divide - Keep Telling Myself it's AllrightAchter iedere uiteenspatting van een grote band schuilen nieuwe projecten van...

Gemini Five – Sex, Drugs, Anarchy

Gemini Five - Sex Drugs Anarchy Stockholm ligt in Zweden. Gemini Five komt uit Stockholm. Gemini Five zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT