RECENSIE: ISIS - Wavering Radiant

ISIS - Wavering Radiant
recensie cijfer 2009-08-16 ISIS is typisch zo'n band die dankzij een mix van teveel stijlen nooit daar is gekomen waar mogelijk was. De uitgespannen post-rock nummers behoren zonder twijfel tot een van de besten in het genre, maar dankzij invloeden van onder meer sludge metal dwaalt de groep er toch vanaf. Gelukkig zijn ze goed in wat ze doen. Heel goed. Dat blijkt ook weer op Wavering Radiant. Dankzij de mix van metal en post-rock komen we op een stijl die ISIS geheel eigen is: post-metal.

Vanaf opener 'Hail of the Dead' knalt de band zonder pardon een salvo gitaarstukken door de luisteraar heen. Met de gruntende zang er overheen vormt het meteen een ideale illustratie voor de plaat. Want hoe kan een nummer tegelijkertijd melodieus, angstaanjagend en toch ontzettend meeslepend en melancholisch zijn? Dat weet alleen ISIS. Het is de "zang" die het geheel iets ontoegankelijks meegeeft. Niet iedereen is namelijk gecharmeerd van dat geschreeuw. Maar goed, wie is ISIS om ineens de massa te gaan entertainen.

Op 'Hand of the Host' kiest de groep voor een wat softere aanpak. Een die meer naar post-rock dan naar post-metal neigt. Gewoon om te laten zien dat ze het kunnen. Het nummer valt ondanks die keuze helemaal niet uit de boot. Wavering Radiant is namelijk een plaat waarop ISIS precies weet waar het mee bezig is. Het is niet voor niets dat Adam Jones, gitarist van Tool, meedoet op deze plaat. Muzikaal gezien sluit hij namelijk meer aan op Tool dan ooit tevoren.

Voor de fans is Wavering Radiant uiteraard niet te missen. Als instapalbum is hij eigenlijk nog beter. De plaat geeft een doorsnede van alles waar ISIS toe in staat is. En dat is veel. Van melodieus naar meedogenloos hard. Het feit dat deze plaat een doorsnee van het repertoire is, is goed, maar ook twijfelachtig. Hopelijk durft de groep op een volgend album weer wat meer te experimenteren. We wisten al dat ISIS goed is in wat ze doen, maar dit is toch een leuk geheugensteuntje.
Recensent:Harm Groustra Artiest:ISIS Label:Conspiracy Records
Super Furry Animals – Dark Days / Light Years

Super Furry Animals - Dark Days / Light YearsVan donkere dagen is op het nieuwe album van de Super Furry Animals...

Johnny Handsome & The Flexible Joints – Keep On Runnin’

Johnny Handsome & The Flexible Joints - Keep on Runnin' Mark Van Dijk klinkt zo gewoon Nederlands als maar zijn kan en Johnny...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT