RECENSIE: Sonny Landreth - Levee Town

Sonny Landreth – Levee Town (Expanded Edition)
recensie cijfer 2009-07-27 In 2000 bracht het Amerikaanse label Sugar Hill Records voor het eerst de cd Levee Town van Sonny Landreth uit. Met medewerking van onder andere Bonnie Raitt en John Hiatt. Nu, negen jaar later, doet heer Landreth het nog eens dunnetjes over, door de productie opnieuw uit te brengen. Maar dit keer op zijn eigen platenlabel Landfall Records (Proper Records mag Europa bedienen). Naast het originele materiaal, is aan deze re-release een bonus-cd toegevoegd met vijf extra tracks. Oftewel, in totaal een uur en een kwartier slidegitaarles van Master Sonny...

Enkele jaren geleden zag ik deze gitaarvirtuoos al eens live spelen op een bluesfestival. Voor pure bluesliefhebbers een buitenbeentje, maar ik trof een zaal vol liefhebbers. Sonny Landreth heeft een trouwe schare fans en de zaal was destijds goed gevuld. Wat mij destijds opviel, was de fenomenale techniek die deze gitarist liet zien en horen. En ook op deze cd's hoor ik dat weer terug. Bepaald geen standaard gitaarriedels, maar voor liefhebbers van het instrument een wereld aan leuke en interessante slidetechnieken en een mooie, rijke gitaartone.

Zingen doet Sonny zelf en daarin blijft hij wat achter bij zijn gitaarspel. Het is zeker niet slecht, maar kippenvel kan ik er niet van krijgen. Beetje dun en vlak hier en daar. Maar gelukkig zet hij er, naast zijn meesterlijke gitaartechniek, enkele aardige songs tegenover, zoals titelsong en tevens cd-opener 'Levee Town'. Op de achtergrond neemt John Hiatt de tweede zangstem voor zijn rekening en het nummer zet meteen de toon voor de stijl van de cd. Smooth americountry met hier en daar wat blues, 'Broke Hearted Road' bijvoorbeeld, en ook wel wat hitgevoelige popinvloeden. Op het nummer 'Soul Salvation' is Bonnie Raitt heel herkenbaar als gastmuzikant te horen. Haar backing vocals passen prima bij deze song, die net zo goed op een van haar eigen platen had kunnen staan.

De bonus-cd bevat vijf extra songs van de oorspronkelijke opnamesessies. Een mooie ballad, 'For Who We Are (The Nightbird Sings)', samen met Jennifer Warnes en de instrumentale afsluiter 'Fare You Well' vormen prima aanvullingen op de 'basis-cd'.

Al met al een aardige re-release met een behoorlijk feelgood-geluid in de meeste liedjes Beetje (te) glad gepolijst allemaal, maar dat is waarschijnlijk inherent aan de bijna perfecte speelstijl van Sonny Landreth. Voor de liefhebbers van goed doordacht slidegitaarwerk en uiteraard zijn trouwe schare fans, is Levee Town een prima aanvulling op de collectie.
Recensent:Bouke Janssen Artiest:Sonny Landreth Label:Proper American Records
Fink – Sort Of Revolution

Fink - Sort of RevolutionIn 2006 zette Fin Greenall, a.k.a. Fink , zichzelf goed op de kaart met zijn...

The Butterfly Effect – Final Conversation Of Kings

The Butterfly Effect - Final Conversation of Kings De 1999 opgerichte band The Butterfly Effect debuteert in 2001 met een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT