RECENSIE: The Black Crowes - Warpaint

The Black Crowes – Warpaint
recensie cijfer 2008-05-28 Na een break van vier jaar, beginnen The Black Crowes in 2005 weer samen op te treden. Reünie-gigs verkopen in no-time uit en de vraag ontstaat naar een nieuw studioalbum van de gebroeders Chris en Rich Robinson en companen. Om volledige vrijheid te hebben over hoe de plaat gaat worden, richten ze een eigen platenlabel op: Silver Arrow Records. Voor het eerst sinds de tweede cd van de band, heeft de club in de studio weer het gevoel dat er een duidelijke richting is waar ze naar toe wil. Het resultaat van deze opleving is Warpaint gedoopt; een statement voor de Crowes’ eigen onafhankelijkheid.

Deze zevende studioplaat van The Black Crowes in meer dan achttien jaar tijd, voert me weer mee terug naar het begin van de jaren negentig. De geniale rockband met een geheel eigen sound, knalde de muziekwereld binnen met debuut-cd Shake Your Money Maker en opvolger Southern Harmony and Musical Companion. De vier daaropvolgende studioalbums missen de overtuigingskracht van de voorgangers. Gelukkig geeft de nieuwste productie me wel weer een beetje het goede gevoel van weleer.

De prima geproduceerde plaat (Paul Stacey) heeft, naast het heerlijk authentieke Crowes-geluid, een aantal boeiende en sterke composities in huis. Het nummer 'Walk believer walk' predikt vette blues en dat gaat de heren prima af. Over prediken gesproken, 'God's got it', de enige song die niet door de gebroeders Robinson werd geschreven, is een heuse power-gospel. In het rustige 'There's gold in them hills' komt de stem van Chris Robinson goed uit de verf in prachtige zanglijnen. 'Oh Josephine' is een typische Black Crowes-compositie, evenals opener 'Goodbye daughters of the revolution', terwijl 'Locust street' verrassend uitmondt in southerncountry-stijl.

The Black Crowes leveren in de huidige samenstelling (Chris Robinson – zang, Rich Robinson – gitaar, Luther Dickinson – Gitaar, Steve Gorman – basgitaar, Adam MacDougall – toetsen en Sven Pipien – drums) met Warpaint eindelijk weer eens een plaat af die me weet te boeien. Niet met opvallend nieuwe wendingen, maar met een aantal ouderwets lekkere songs in een Black Crowes-sausje, iets dan na de tweede cd van de band steeds moeizamer leek te gaan. Maar ja, ga er maar aanstaan na zo'n droomdebuut! Van mij mogen ze met pakkende liedjes nog wel even voortborduren op de vroege gloriedagen...
Recensent:Bouke Janssen Artiest:The Black Crowes Label:Bertus
Larry Garner - Here Today Gone Tomorrow

Larry Garner - Here Today Gone Tomorrow Larry Garner is geboren in New Orleans en opgegroeid in Baton Rouge,...

Four Tet – Ringer EP

Four Tet - Ringer Four Tet is het soloproject van de Brit Kieran Hebden, die tevens actief is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT