RECENSIE: Various - War Child Heroes

Various Artists – War Child: Heroes
recensie cijfer 2009-04-07 Na The Help Album, 1Love en Help!: A Day In The Life verschijnt nu het vierde War Child album, getiteld Heroes. Net als 1Love bestaat ook Heroes volledig uit covers van min of meer klassieke nummers door hedendaagse artiesten, waaronder Estelle, Yeah Yeah Yeahs en Peaches.

Heroes wordt geopend door Beck, die een mooie bluesrockende versie van Bob Dylan’s ‘Leopard-Skin Pill-Box Hat’ neerzet. Hierna is het de beurt aan Scissor Sisters die ‘Do The Strand’ verbouwen tot heerlijke nichtendisco. Dit is een beetje vergelijkbaar met wat ze eerder deden met ‘Comfortably Numb’, al is de stap van Roxy Music naar nichtendisco natuurlijk een stuk kleiner dan vanaf Pink Floyd.

‘Straight To Hell’ van The Clash was de laatste tijd vaak op de radio te horen als sample in M.I.A,’s ‘Paper Planes’. Hier wordt het nummer gecoverd door Liliy Allen, met hulp van Clash-gitarist Mick Jones. Het rustige, vrij donkere nummer blijft dicht bij het origineel en deze stijl past erg goed bij Allen.

Duffy’s cover van ‘Live And Let Die’ is veel rustiger dan het origineel en ligt sterk in het verlengde van Duffy’s eigen muziek. Elbow’s versie van ‘Running To Stand Still’ is bijna net zo mooi als die van U2 zelf, al is het wel een beetje vreemd dat passages die specifiek over Dublin gaan, opeens met een Mancunian-accent gezongen worden.

De titeltrack van het album, David Bowie’s ‘Heroes’ wordt hier uitgevoerd door TV On The Radio en vooral de beats die ze aan het nummer toevoegen zijn opvallend. De zang van Tunde Abedimpe en Kyp Malone ligt qua klank opvallend dicht bij die van Bowie en hierdoor zou het nummer met een beetje fantasie ook voor een remix door kunnen gaan.

De meest opvallende cover op Heroes is die van Joy Division’s ‘Transmission’ door Hot Chip. De kille sound van Joy Division is vervangen door het veel warmere geluid van Hot Chip en het nummer is dansbaarder dan ooit. the Kooks blijven met hun versie van ‘Vicoria’ juist heel dicht bij het origineel van The Kinks, maar ook dit levert een erg leuk nummer op. Hetzelfde geldt voor Rufus Wainwright’s medley van nummers afkomstig van Brian Wilson’s Smile.

Dat The Hold Steady een track van Bruce Springsteen heeft gekozen, mag geen verrassing heten, maar de keuze voor ‘Atlantic City’ is wel opmerkelijk. Dit nummer is immers afkomstig van Nebraska, één van Spingsteen’s soberste albums. The Hold Steady maakt echter ook van dit nummer een typische Sprigsteen-stamper. Zo had ‘Atlantic City’ waarschijnlijk geklonken als The Boss het voor Born To Run had opgenomen.

Heroes wordt afgesloten door een heerlijke live-versie van ‘Call Me’ door Franz Ferdinand. De Schotten blijven dicht bij het origineel, maar rocken wel net iets harder dan Blondie zelf. Het is een mooie afsluiter van een leuk album. Geen van de covers is echt wereldschokkend, maar ze zijn allemaal meer dan de moeite waard en sommige zijn zelfs verrassend goed. Verder is het natuurlijk gewoon leuk om deze bekende nummers eens in een andere versie te horen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Various Label:Parlophone
Van Morrison  – Astral Weeks, Live at Hollywood Bowl

Van Morrison - Astral Weeks - Live at the Hollywood BowlIn november vorig jaar bracht Van Morrison nog een keer zijn album...

Leo Gstrein – Strange Ways To Save The World

Leo Gstrein - Strange Ways to Save the World Voor pop/rockminnend Den Haag en omstreken is Leo Gstrein al jaren een...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT