RECENSIE: The Prodigy - Invaders Must Die

The Prodigy – Invaders Must Die
recensie cijfer 2009-02-21 De populariteit van The Prodigy is nog altijd groot. Het concert dat zij op 4 maart zullen geven in De Melkweg was letterlijk binnen 3 minuten uitverkocht en de komst van het nieuwe album Invaders Must Die is al maanden een interessant onderwerp op diverse fora. Voorganger Always Outnumbered, Never Outgunned uit 2004 viel behoorlijk tegen na het geweld dat de band ons in de jaren ’90 voorschotelde. Op dit album ontbraken de frontmannen Keith Flint en Leeroy Thornhill en dj Liam Howlett liet het vocale gedeelte over aan gastmuzikanten. Het eerste goede nieuws: Op Invaders Must Die is The Prodigy gewoon weer The Prodigy.

Grote vraag is echter hoe The Prodigy zich heeft ontwikkeld. Zowel hitalbum The Fat of the Land als klassiekers The Prodigy: Experience en Music for the Jilted Generation klinken nu nogal gedateerd. De muzikale stroming die The Prodigy eigenhandig inzette heeft zich ook niet verder ontwikkeld. Mainstream heeft alleen Pendulum gebruik gemaakt van de populariteit van The Prodigy. Pendulum heeft er bovendien nog een enigszins modern sausje overheen gegoten, waardoor de Australiërs het stokje van The Prodigy hebben overgenomen.

Helaas, Invaders Must Die gaat er niet voor zorgen dat The Prodigy Pendulum weer aflost. Het album kent haar hoogtepunten en is kwalitatief redelijk in orde, maar is niet meer dan dat. Er staan geen échte knallers op en verrassend is het zeker niet. Titelnummer ‘Invaders Must Die’ lijkt –tja- op een Pendulum-track en klinkt daardoor gewoon vet. ‘Thunder’ is het absolute hoogtepunt van Invaders Must Die, maar is simpelweg niet baanbrekend. ‘Take me to the Hospital’ kent zelfs die herkenbare Prodigy-jaren-’90-achtige samples. Ach, het heeft z’n charme.

The Prodigy waren in de jaren ’90 de vaandeldragers van hun genre en wisten zowel muzikaal als commercieel deuren te openen. Anno 2009 lopen ze echter achter de feiten aan. Dat de band in 3 minuten de Melkweg uitverkoopt zegt echter genoeg over de status die de band nog altijd heeft en op Invaders Must Die staan enkele nummers die live zonder enige twijfel in gaan slaan als een bom. The Prodigy is weer underground en eigenlijk horen ze daar ook.
Recensent:Steven van Beek Artiest:The Prodigy Label:Cooking Vinyl Records
U2 – No Line On The Horizon

U2 - No Line on the HorizonHet uitlekken van het nieuwe U2 album No Line On The Horizon haalde...

Derek Sherinian – Molecular Heinosity

Derek Sherinian - Molecular Heinosity Dat Derek Sherinian één van de beste toetsenisten ter wereld is staat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT