RECENSIE: BangBang - Fuck Suicide, I'm Staying!!

BangBang – Fuck Suicide, I’m Staying!
recensie cijfer 2009-01-26 Begin 2007 werd Nederland opgeschud door de debuutplaat van een Engelse rapper. Hij nam geen blad voor de mond en liet de beats over aan de Nederlandse beatcreator Kubus, die garant stond voor niet alledaagse hiphopbeats met een techno inslag. ‘Synth-hop’ was op de kaart gezet. Na een tweede plaat met Kubus, komt BangBang nu met een ‘solo’plaat. Hij werkte hiervoor samen met beatcreators uit Engeland, USA en Nederland. BangBang vertelt over gebeurtenissen van alledag en uit hij zijn mening over maatschappelijke onderwerpen. De plaat heeft de pakkende titel Fuck Suicide, I’m Staying en voor het geval dat je na Pie&Mash was ingedut, geeft hij je nu een schop onder je reet om je bij de les te houden.

De plaat opent met het relaxte ‘My Woman Don’t Cry’. Een beat die wat Wu Tang-achtig aandoet en de rustige, bijna poëtische raps van BangBang. Dan rolt de plaat verder met de roffelbeat van Roqquert en Sner, die meer beats voor hun rekening hebben genomen op deze plaat. De beat had, met zijn brommende bas, ook van Kubus kunnen zijn. “I wouldn’t be so blue if I took a deep breath’ weet BangBang in ‘Take A Deep Breath’ te melden. Een levensles die we maar ter harte moeten nemen. Waar we de raps van BangBang vooral in combinatie met rauwe beats gewend zijn, horen we in ‘Beacause Of We' een heerlijk gitaarloopje. Erg chille track en perfect voor wat afwisseling.

Bij BangBang hoeft je nooit zorgen te maken over de kwaliteit van de tracks, maar ook zeker niet over de kwantiteit. De plaat telt maarliefst 21 tracks en duurt een kleine zeventig minuten. Daarom skippen we voor verdere bespreking door naar de tweede helft van de plaat.

‘Everything I Say Displays The Place’ heeft een relaxte beat en een soulvol refrein. Daarna gaat BangBang er weer hard tegenaan in ‘Stop Pretending To Be Me’. ‘Think About Others’ is een spoken word over naastenliefde, waarin tevens kritiek wordt geuit op de farmaceutische industrie. Daarna gaat de plaat verder met ‘Kick Your Bucket’, dat met een stukje piano een erg sfeervol intro heeft. De rest van het nummer heeft een vrij donkere sound. Ook de hierop volgende tracks hebben in plaats van de bekende techno-achtige beats, juist erg fijne, meer gangbare, hiphopbeats

BangBang laat zien dat zijn bron van inspiratie en creativiteit oneindig is. Met de derde plaat in drie jaar, is hij buitengewoon actief voor een hiphopartiest. Met zo’n hoge frequentie van releases kan herhaling en eentonigheid op de loer liggen. Bij BangBang is dit echter niet het geval en Fuck Suicide, I’m Staying is wederom een topplaat. Met wat minder “synth-hop” en wat meer gangbare hiphopbeats, is er sprake van de nodige afwisseling en blijft de plaat boeien.


Eerdere recensies van BangBang:
- 19-03-2008: Pie & Mash (met Kubus);
- 14-03-2007: Learning Curve (met Kubus).
Recensent:Rogier Bennink Artiest:BangBang Label:Dog\'s Bollocks
Chairlift – Does You Inspire You

Chairlift - Does You Inspire YouEen jaar geleden maakten we via de betere Engelse bladen voor het eerst...

Kubus – Kubus Biets Instrumentals

Kubus - Biets Instrumentals Kubus is de laatste jaren een gevestigde naam geworden in de Nederlandse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT