RECENSIE: Chairlift - Does You Inspire You

Chairlift – Does You Inspire You
recensie cijfer 2009-02-07 Een jaar geleden maakten we via de betere Engelse bladen voor het eerst kennis met de nieuwe golf bands uit Brooklyn. Vampire Weekend, MGMT en Yeasayer zijn inmiddels redelijk gevestigde namen en TV On The Radio is met het derde album Dear Science eindelijk doorgebroken naar een wat groter publiek. Om te kijken hoe de huidige stand van zaken is, reist Uncut in het februarinummer opnieuw af naar Brooklyn en daar blijkt alweer een nieuwe lading bands klaar te staan, waaronder Chairlift. Deze band wordt in 2005 opgericht door Aaron Pfenning (zang, gitaar en elektronica) en Caroline Polachek (zang, tamboerijn en synthesizer) en in 2006 nemen ze met bassist Kyle McCabe de EP Daylight Savings op. Als deze EP in juni 2007 verschijnt is McCabe inmiddels vervangen door Patrick Wimberly, een multi-instrumentalist die niet alleen de bas voor zijn rekening neemt, maar ook drumt en gitaar en keyboard speelt.

Na de in eigen beheer uitgebrachte EP, heeft de band inmiddels een platencontract getekend bij Kanine Records en hierop is eind vorig jaar het album Does You Inspire You verschenen, dat in ons land wordt gedistribueerd door Konkurrent.

Omdat Chairlift tot over de oren in de Brooklyn-scene zit, wordt de band vaak vergeleken met andere bands uit de scene, met name MGMT. De gelijkenissen met deze band zitten echter vooral in het mengen van stijlen en het feit dat inspiratie gehaald wordt uit niet zo voor de hand liggende genres. De muziek op Does You Inspire You is echter veel minder uitbundig dan die van MGMT en daarnaast is Chairlift veel duidelijker beïnvloed door de jaren ’80. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het vrij donkere ‘Earwig Town’, één van de betere nummers op het album.

De andere hoogtepunten op Does You Inspire You zijn de catchy, uptempo songs ‘Evident Utensil’ en ‘Bruises’. Dit laatste nummer, dat je zou kunnen kennen uit een iPod reclame, heeft een heerlijk baslijntje en klopt verder ook gewoon helemaal. Als het tempo omlaag gaat, dreigt de muziek van Chairlift echter snel een beetje saai te worden, maar toch zijn ook sommige van de rustige nummers prima te genieten. Vooral ‘Chameleon Closet' met een behoorlijke country-noir feel is erg goed. Het wel erg rustige ‘Somewhere Around Here’ is daarentegen echt saai.

Chairlift stelt zich met Does You Inspire You niet direct kandidaat als potentiële opvolger voor MGMT, Yeasayer of Vampire Weekend. Desondanks is Does You Inspire You een leuke plaat met een aantal pareltjes. Volgende keer wat meer uptempo songs en het komt helemaal goed.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Chairlift Label:Kanine Records
The Vendetta/ Danny Diablo – When Worlds Collide

Danny Diablo - The Vendetta - When Worlds Collide The Vendetta timmert al sinds 2004 stevig aan de weg (Daarvoor opereerde de...

BangBang – Fuck Suicide, I’m Staying!

BangBang - Fuck Suicide, I'm Staying!! Begin 2007 werd Nederland opgeschud door de debuutplaat van een Engelse...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT