RECENSIE: Judith Owen - Mopping up Karma

Judith Owen – Mopping Up Karma
recensie cijfer 2009-01-31 Judith Owen komt oorspronkelijk uit Wales, maar het was in de Verenigde Staten waar ze voor het eerst voet aan de grond kreeg. De bekende producer Glen Ballard (Alanis Morissette, No Doubt) zag haar in 1998 optreden in een club in Hollywood en dit resulteerde in een contract bij Capitol Records. Dat was ook de periode dat ze begon te schrijven aan het album Mopping Up Karma. Deze liedjes bleven op de plank liggen en andere albums werden wel uitgebracht. Maar begin dit jaar, na het terugluisteren van de liedjes, werd toch besloten om het materiaal alsnog uit te brengen. Na wat nieuwe mixen van de liedjes en nieuwe zangpartijen is het af. Tien jaar na dato maar toch.

Owen omschrijft haar muziek zelf als een mix van pop, rock, jazz, klassiek en R&B. De vraag is dus of je dit ook daadwerkelijk terug hoort in haar muziek. Niet direct. Soms is het zoeken waar dan precies die rock of klassiek zit. Eigenlijk is ze meer een singer/songwriter. Veelal intieme liedjes waarbij ze zichzelf begeleidt op piano. Aangevuld met een band, dat wel. En het zijn niet de minste muzikanten. Zo spelen onder meer David Campbell (The Goo Goo Dolls, Alanis) en Benmont Trench van Tom Petty And The Heartbreakers mee op Mopping Up Karma. Niet de eerste de beste dus.

Dit album kent een sterk begin. Opener ‘Creatures Of Habit’ is erg goed. Het is pakkend en heeft een hoog meezing gehalte. Maar het is ook wel erg Jewel-achtig. Vooral in het refrein zijn de overeenkomsten duidelijk hoorbaar. Terwijl ‘Ruby Red Lips’ de luisteraar weer aan Tori Amos doet denken. Ze is dus niet zozeer een mix van verschillende stijlen als wel een mix van bekende vrouwelijk artiesten. Want wie goed luistert zal de vergelijking met Alanis Morissette in sommige nummers goed kunnen plaatsen. Maar waar het uiteindelijk om draait zijn de liedjes natuurlijk. En hier is niets mis mee. Voldoende variatie, en een aantal potentiële hits. Zoals het eerder genoemde ‘Creatures Of Habbit’ en ‘Ruby Red Lips’. En in dit rijtje mag ‘Let’s Hear It For Love’ ook niet ontbreken.

Voorlopig is ze nog alleen in Groot-Brittannië te zien maar liefhebbers van bovengenoemde vrouwelijk artiesten moeten zeker de site van Owen in de gaten blijven houden. Een concert van haar in een leuk zaaltje kan een ideale manier zijn om indruk te maken op je nieuwe vriend/vriendin. Want zo’n album is Mopping Up Karma. Een album waar je samen naar luistert onder het genot van een lekker drankje.
Recensent:Rene Kuijs Artiest:Judith Owen Label:Courgette Records
Nickel Eye - The time of the Assassins

Nickel Eye - The Time of the Assasins Nickel Eye is een sideproject van Nickolai Fraiture, de bassist van The...

Iron Fire – To The Grave

Iron Fire - To the Grave Dat je voor een stevige pot power metal in Noord Europa moet zijn, kan als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT