RECENSIE: Various - Le Pop - Les Filles

Various Artists – Le Pop – Les Filles
recensie cijfer 2009-01-16 Het Franstalige popliedje heeft de laatste tijd geen gebrek aan buitenlandse ambassadeurs. In Nederland maakt met name Guuz Hoogaerts zich hard voor de Franstalige popdames en in Duitsland is er het label Le Pop Musik dat zich sinds een jaar of zes met Franstalige pop in al haar verschijningsvormen bezighoudt. Hun compilatiereeks Le Pop is inmiddels toe aan het vierde deel en zoals de titel Le Pop – Les Filles al doet vermoeden gaat het hier om een louter feminiene aangelegenheid.

Herhaling van spijs ten opzichte van het onlangs uitgekomen, door Hoogaerts gecompileerde, Filles Fragiles #2 is Le Pop – Les Filles echter niet. Slechts twee tracks (Poney Express’ ‘Paris De Loin’ en ‘So Long Babylone’ van Coralie Clément) overlappen en Loane en Barbara Carlotti zijn ook op beide albums present, maar dan wel met andere songs.

De samenstellers van Le Pop – Les Filles hebben zich, in tegenstelling tot Guuz Hoogaerts, niet laten verleiden om met een propvol album voor de dag te komen. Met een duur van net vijftig minuten is deze compilatie juist heerlijk compact. Daarnaast stelt het label ook enkel Françaises van nu aan u voor en maken ze geen uitstapjes naar andere landen en/of tijden. Mede door dit alles heeft Le Pop – Les Filles meer richting en is het overall een wat consistentere compilatie geworden.

Met de zestien kwalitatief hoogstaande en opvallend gevarieerde, maar altijd gemoedelijke, songs van evenzoveel madammen is het simpelweg uitstekend toeven. Met name Barbara Carlotti, Fredda, Maud Lübeck, Marianne Feder, Marianne Dissard (met dank aan Joey Burns van Calexico), Doris Park, Loane en Jeanne Cherhal maken indruk. Maar ook de rest valt zeker niet tegen. Geen enkel nummer is plat of banaal of valt volledig buiten de boot. En dat maakt Le Pop - Les Filles tot een compilatie die je telkens in één ruk kan uitluisteren zonder naar de afstandsbediening te hoeven grijpen omdat je uit de lekker dromerige sfeer getrokken wordt. Petje (of beter, baretje) af!
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Various Label:Groove Attack
Amy Speace – The Killer In Me

Amy Speace - The Killer in Me Amy Speace is geliefd in Europa. Dat is simpel te concluderen nu haar...

The Killers – Day and Age

The Killers - Day and Age Het kan je bijna niet ontgaan zijn: The Killers komen met een nieuwe plaat....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT