RECENSIE: Leoni Jansen - Second Wind

Leoni Jansen - Second wind
recensie cijfer 2009-01-06 Op haar album Second Wind biedt folkzangeres Leoni Jansen de luisteraar een piepklein kijkje in haar privéleven. En dan met name in haar jeugd. De eerste cd van dit dubbelalbum is namelijk gevuld met liedjes die een diepe indruk hebben gemaakt op de jonge Leoni toen zij ergens tussen de 14 en 21 jaar oud was. De toepasselijke titel van dit deel van het album is dan ook ‘Old friends’. Leoni Jansen neemt hier bekend, maar ook iets minder bekend werk onder handen van grootheden als Bob Dylan, Leonard Cohen, Joni Mitchell, The Band en Jimi Hendrix. Soms blijft zij redelijk trouw aan het origineel, maar vaker geeft zij de songs een geheel eigen sausje. Een mooi voorbeeld hiervan is haar uitvoering van Little Wing (Jimi Hendrix). Met slechts haar (prachtige) stem, een hele subtiele drumpartij met brushes en een contrabass slaagt zij erin het liedje volledig naar zich toe te trekken. Een knappe prestatie!

Het tweede deel van het album bevat voornamelijk nieuwe songs, en heet dan ook ‘New friends’. Twee liedjes zijn van de hand van Leoni Jansen zelf, en de eerlijkheid moet zeggen dat dit niet de twee sterkste liedjes zijn. ‘Never come back to you’ is op zich heel lekker, maar niet heel bijzonder. En de uptempo titelsong ‘Second wind’ is op zich prima, maar valt een beetje in het niet tussen de andere liedjes. Want er staan erg fraaie liedjes op dit deel van het album. Zo dwarrelt de nostalgie werkelijk je huiskamer binnen bij ‘She don’t like roses’ en ‘Daisy’. En zo is daar ineens het aanstekelijke duet ‘Ja gesê’ met de Zuid-Afrikaanse Chris Chameleon, frontman van het ter ziele gegane Boo!. Het zijn slechts enkele hoogtepunten op dit fraaie album.

Leoni Jansen is de diverse muziekstijlen die op het dubbelalbum voorbijkomen volledig de baas, en zingt deze met een beheersing en warmte die in Nederland bijkans uniek te noemen is. Dit voorjaar tourt ze door zo’n beetje het hele land. De liefhebber van mooi verzorgde folkmuziek met o.a. Keltische en Afrikaanse invloeden doet zichzelf tekort door hier geen kijkje te gaan nemen.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Leoni Jansen Label:Noon Records
Wardruna – Gap Var Ginnunga

Wardruna - Gap Var GinnungaHet einde van de winter nadert. De lente met zijn kleurrijke bloemen, de zon...

The Inspector Cluzo – The Inspector Cluzo

The Inspector Cluzo - The Inspector Cluzo Het meest bijzondere aan The Inspector Cluzo is dat ze met zijn tweeën...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT