RECENSIE: Menahan Street Band - Make the Road by Walking

Menahan Street Band – Make the road by walking
recensie cijfer 2008-11-10 Make the Road by Walking is de eerste cd van de Menahan Street Band . Een band die is samengesteld uit verschillende artiesten uit de soul, funk en afrobeat wereld. Samen maken ze een volledig uniek geluid waar geen muziekgenre voor te bedenken is. Op hun eerste cd staan alleen maar instrumentele tracks, en hoewel het altijd een hele opgave is om dat een cd lang aangenaam te houden, is dat de Menahan Street Band perfect gelukt.

Het openingsnummer ‘Make the Road by Walking’ blijkt volkomen onverwacht na een paar tellen een zeer bekende melodie te bevatten. Dit nummer is namelijk door Jay-z opnieuw gebruikt in het vorig jaar uitgebrachte 'Roc Boys (And the winner is)'. En zo blijft het ook in deze versie gewoon een goed nummer.

De plaat weet het niveau hiervan op de hele cd te behouden, stuk voor stuk zijn het sterke nummers. Over de basismelodieën horen we de meest verscheidene instrumenten voorbij komen, maar hoofdzakelijk zijn het de blazerssecties die overheersen. Favoriet van de hele cd is het nummer ‘The traitor’, wat begint met eigenaardige piepjes bouwt zich spoedig uit tot een prachtig nummer. Terwijl de song steeds verder uitbouwt, wordt het elke keer dat het net te massaal gaat worden weer teruggegooid naar het begin.

Het is desondanks wel erg zonde dat de Menahan Street Band heeft besloten om er korte nummers van te maken. Dit is er de stijl niet naar om nummers met een gemiddelde lengte van zo’n drie minuten te maken. Als je echt goed wilt kunnen wegdromen op deze muziek dan moet een nummer minstens vijf minuten duren, en het is duidelijk te horen dat die potentie er is. Waarom het niet gedaan is, blijft dan ook een raadsel aangezien met een totale lengte van 33 minuten er op de cd ruimte genoeg is. Na een paar keer de cd beluisterd te hebben, is het nog steeds niet duidelijk wat voor soort muziek dit is. Een ding is in ieder geval zeker, het is goede muziek. Het is bovenal perfecte filmmuziek en dat het nummer ‘Going the distance’ ook al is gebruikt voor de Rocky soundtrack bevestigt dat nog maar eens.

Deze cd is een aanrader voor een ieder die ervan houdt om weer eens wat anders te horen. De stuk voor stuk sterke nummers zullen je zeker weten een aangename verrassing veroorzaken.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Menahan Street Band Label:Daptone Records
Various artists – Como Now

Various - Como Now, The Voices of Panolo Co.In juli 2006 verscheen er in Como, een klein plaatsje in de Verenigde Staten,...

Dion - Heroes: Giants of early guitar rock

Dion (USA) - Heroes: Giants of early guitar rock Dion diMucci is er één van het slag volk dat al een tijdje meedraait in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT