RECENSIE: Straf - Pompen of Verzuipen

Straf – Pompen Of Verzuipen
recensie cijfer 2008-11-17 Inhaken! Straf doet niet moeilijk over een polonaise meer of minder. Hun Pompen Of Verzuipen staat vol met Brabopolka die op het podium van een feesttent thuishoort en nergens anders. Zeven man sterk en gewapend met accordeons, harmonica, trompet, trombone, bas- en altsax, elektrische en akoestische gitaren, banjo, bas, drums en een voetpomptoeter zullen deze Straffe Mannen elk dorpsplein binnen een mum van tijd platspelen.

Hoewel de muziek het niet doet vermoeden, bestaat het gros van de teksten uit zeer behoorlijke poëzie. ‘Denkend Aan Holland’ en ‘Houd De Dood In Toom’ ademen een geloofwaardig soort melancholie, ‘Verpakt’ is grappig maar ook triest en ‘Zomaardag’ is een ultieme, macabere liefdesverklaring (“Ik sterf op jouw sterfdag/Op een zomaardag”). Tegenover dit taalgegoochel staan ook een paar nikserige meebrulteksten zoals ‘Da Ga Nie Lukke’ en ‘Satan’, waarvan die laatste muzikaal gezien nauwelijks aansluit op de rest van het materiaal. Loeiharde gitaren, een jengelende mondharmonica en Queeniaanse samenzang: het zweet (en bier) zal rijkelijk vloeien (en gegooid worden) tijdens deze muzikale uitbarsting.

Het moge duidelijk zijn: Pompen Of Verzuipen is geen huiskamermateriaal. Tenzij je van plan bent een polkaparty te organiseren natuurlijk, want dan is dit plaatje de ultieme soundtrack. Het lijkt me echter verstandiger om Straf gewoon z’n ding te laten doen voor een uitzinnige menigte (alle 2427 inwoners van Tweede Exloërmond bijvoorbeeld) in een flinke tent of op een podium dat groot genoeg is om alle muzikanten en instrumenten kwijt te kunnen.
Recensent:Tom Springveld Artiest:Straf Label:Sonic Rendezvous
Fripp & Eno – Evening Star

Fripp & Eno - Evening StarHet is 1975. Twee jaar geleden hebben Robert Fripp en Brian Eno het matig...

Lacuna Coil – Visual Karma

Lacuna Coil - Visual Karma (Body, Mind and Soul) Het is de eerste keer dat het Italiaanse Lacuna Coil een dvd uitbrengt. De...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT