RECENSIE: Fripp & Eno - Evening Star

Fripp & Eno – Evening Star
recensie cijfer 2008-11-15 Het is 1975. Twee jaar geleden hebben Robert Fripp en Brian Eno het matig ontvangen (No Pussyfooting) uitgebracht. Inmiddels is Eno opgestapt bij Roxy Music en heeft al een tweetal soloplaten uitgebracht. Hij heeft het idee opgevat om ambient muziek te gaan maken en is bezig met zijn album Discreet Music. Fripp’s King Crimson heeft een sabbatical die tot 1980 zal duren en treedt daardoor weinig op. Als hij live te zien is, is het in combinatie met Eno. Deze maakt een aantal backingtracks waar Fripp bij optredens overheen speelt en op deze manier worden optredens gegeven in Engeland, Spanje en Frankrijk.

Tijdens deze concerten worden ook opnames gemaakt. Eén van de opgenomen stukken krijgt de titel ‘Wind On Water’ mee en vormt de eerste track van Evening Star, het tweede album van Fripp & Eno. Anders dan op hun eerste gezamenlijke album bevat Evening Star een aantal korte stukken. De eerste helft van het album, de oorspronkelijke A-kant, bevat vier tracks waaronder twee van rond de drie minuten. Alle vier zijn het redelijk goed in het gehoor liggende ambient-stukken. Grappig is dat je er met een beetje fantasie dingen in hoort die U2 later op hun door Eno geproduceerde meesterwerk The Unforgettable Fire (en de bijbehorende B-kantjes) zou gebruiken. Het vierde nummer, ‘Wind On Wind’ bestaat overigens uit een passage afkomstig van Eno’s soloalbum Discreet Music dat kort na Evening Star zou verschijnen.

Als tegenwicht voor deze korte, redelijk toegankelijke nummers op de A-kant bestaat het tweede deel van Evening Star, de oorspronkelijke B-kant, uit één lang stuk, getiteld ‘An Index Of Metals’. Deze track is een stuk minder toegankelijk en ligt door de geloopte en vervormde gitaren redelijk in het verlengde van ‘The Heavenly Music Corporation’, de eerste track van (No Pussyfooting). Anders dan dat nummer heeft ‘An Index Of Metals’ overigens wel duidelijk een kop en een staart en waar niemand in de gaten had dat de BBC ‘The Heavenly Music Corporation’ achteruit afspeelde, zou dat bij ‘An Index Of metals’ waarschijnlijk wel zijn opgevallen. Het blijft echter zeer ontoegankelijke en ook wel wat ongemakkelijke muziek.

Net als (No Pussyfooting), waarvan kortgeleden al een reïssue verscheen, is ook Evening Star vooral voer voor de fans van Fripp en Eno.


Eerdere recensies van Fripp & Eno:
- 01-11-2008: (No Pussyfooting).
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Fripp & Eno Label:Universal
Belle and Sebastian - The BBC sessions

Belle and Sebastian - The BBC Sessions Belle and Sebastian is en blijft een bijzonder gezelschap. Een jaar of twee...

Straf – Pompen Of Verzuipen

Straf - Pompen of Verzuipen Inhaken! Straf doet niet moeilijk over een polonaise meer of minder. Hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT