RECENSIE: Mencea - Dark Matter Energy Noir

Mencea –Dark Matter Energy Noir2
recensie cijfer 2008-10-07 Zweedse deathmetal uit Griekenland; ook dat schijnt mogelijk te zijn. Voordat ik ook maar iets van Mencea kende of gelezen had schoof ik de cd in de lade en kwam direct tot de conclusie dat dit een Zweedse band moest zijn. Groot was mijn verbazing dat het vijftal uit Griekenland kwam. De band is opgericht in 2004 en wist al snel met hun demo’s de aandacht van de Zweedse producer Daniel Bergstrand te trekken. Daarmee is dan toch de Zweedse link gelegd.

Het debuutalbum Dark Matter Energy Noir is in Berlijn opgenomen door twee Griekse producers (Koliousis en Labrakis) en in het Zweedse Uppsala afgemixed door Bergstrand. Hoe de muziek van Mencea klinkt mag voor de kenners dan al geen verrassing meer zijn. Precies het geluid van de bands waar Bergstrand in het verleden mee werkte hoor je terug in het geluid van Mencea. Invloeden dus van In Flames en Meshuggah maar ook van Dark Tranquility en vooral de vroege Opeth. Mencea voegt op zich niets toe aan het genre, maar doet ook niet voor de Zweedse toppers onder. Op zich al een heel compliment voor een band die nog zo jong is. Alles wat melodieuze deathmetal een heerlijke muziekvorm maakt is aanwezig bij Mencea: ijzersterke Riffs, ingenieus gitaarwerk en veel tempowisselingen maken de muziek bijzonder afwisselend. De brute, goed verstaanbare, grunt van zanger Andrea heeft wel wat weg van die van Mikael Akerfeldt (Opeth) en dat is geen geringe prestatie. Die genoemde Opeth invloeden zijn in bijna elk nummer wel hoorbaar, maar zijn vooral duidelijk in nummers als‘The Passing’, ‘Eminence’ en ‘Deep In The Under’. In ‘The Holy Cast’ lijkt Mencea dan weer wat op Bloodbath. De negen minuten durende Afsluiter ‘When Strife And Greet Collide’ is een ijzersterk nummer waarin nog heel wat Meshuggah invloeden binnensijpelen.

Het is absoluut niet origineel wat Mencea laat horen, maar het klinkt allemaal zo verrekte mooi. De band klinkt bijzonder hecht en de mannen weten wat songschrijven is. Daarbij is het geluid zo knallend en vet dat je de vingers er bij aflikt. Dark Matter Energy Noir is één van de beste deathmetal albums die ik de laatste jaren gehoord heb. Mencea is een aanwinst voor het genre en zou wel eens pijlsnel kunnen gaan uitgroeien tot een topper. Verslavend plaatje!
Recensent:Jan Didden Artiest:Mencea Label:Indie Recordings
Cronian – Enterprise

Cronian - Enterprise Cronian is een samenwerkingsverband van Borknagar gitarist Ǿystein Garnes...

Bomb The Bass – Future Chaos

Bomb the Bass - Future Chaos Het is een jaar of negen geleden dat Tim Simenon een compleet album...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT