RECENSIE: Diggy Dex - Mayonaise voor de Ziel

Diggy Dex – [Mayonaise voor de ziel
recensie cijfer 2008-10-14 Kijk dat eens aandacht trekken en meteen met de deur in huis vallen. Een decolleté wat een pot mayonaise (voor de ziel) aanprijst, die cd moet ik hebben! De zoon van een zoon van een zoon van Jan, oftewel de meest exclusieve Jansen van het land komt met zijn tweede solo cd. Koen Jansen, voorheen DiggyDex, nu echter Diggy Dex (iedereen zette al een spatie in zijn naam, dus is hij het zelf ook maar gaan doen), voorheen lid van DAC presenteert: Mayonaise voor de ziel.

Op Noah's Ark van Jiggy Dje na, vond ik de solo cd’s van de oud-DAC leden wat tegenvallen. Als collectief hadden ze twee veelbelovende albums gemaakt, maar voor de solo’s kon ik over het algemeen niet echt warm lopen. Diggy Dex heeft echter ruimschoots revanche genomen op mijn mening en dingt Keizer Jiggy Dje momenteel naar de virtuele kroon. Het grootste deel van de producties op Mayonaise voor de Ziel heeft Diggy zelf gedaan. Skiggy Rapz produceerde echter ook 6 nummers en Syce One verzorgde de eerste single 'De meest exclusieve Jansen'. Op wederom Skiggy Rapz en een refreintje van de zangeres Eefje na blijven ook verdere gasten weg. Op deze manier heeft Diggy Dex de cd helemaal naar zich toe getrokken en er een echte solo van gemaakt waarop hij zich wederom helemaal bloot geeft.

Diggy Dex is gewoon een afgestudeerde blanke jongen die plezier heeft in wat hij aan het doen is en graag opschept. Hierin dringt de vergelijking met Brainpower zich misschien wat op. Diggy Dex is echter wat losser en maakt minder strikt hiphop door zijn vele funk invloeden. Dat hij plezier heeft en niet overal de diepte in wil gaan wil echter niet zeggen dat hij dit niet kan. In 'Gescheiden Wegen' vertelt hij over de scheiding van zijn ouders en de opvatting die hij daar momenteel over heeft. Ook vertelt hij in 'Proces' hoe het schrijven van een nummer precies in zijn werk gaat, erg leuk om dit te horen. Hoogtepunt van de cd is misschien wel het nummer '1,2,3,4' samen met Skiggy Rapz, die in het Engels rapt naast een Nederlands rappende Diggy Dex. Een echt feestnummer met weinig diepgang, maar een dansbaarheid waar je U tegen zegt. Je krijgt gewoon spontaan zin om naar een feest te gaan waar ze dit nummer draaien. Kietel het plafond!

Als dit het dopeste album sinds zijn vorige is tot het moment dat zijn volgende album uitkomt dan staat ons nog heel wat te wachten van de naar eigen zeggen ”beste rapper van het land.” Ik heb zelden met zoveel plezier naar een album geluisterd!
Recensent:Willem Swinkels Artiest:Diggy Dex Label:Marcus & Heinz
Friendly Fires – Friendly Fires

Friendly Fires - Friendly Fires Friendly Fires wordt in 2006 opgericht in het Engelse St Albans en vernoemd...

Peter Broderick – Home

Peter Broderick - Home Peter Broderick is een multi-instrumentalist uit Portland, Oregon. Hij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT