RECENSIE: Dearhunter - The Sun Came Out

Dearhunter – The Sun Came Out
recensie cijfer 2008-09-07 Een bruin broodje extrabelegen kaas, een reclamespotje over futloos haar en de zanger van Nickelback zijn de eerste zaken die me te binnen schieten bij beluistering van The Sun Came Out. Voortekenen die duiden op een nu al getroebleerde relatie tussen Dearhunter en uw recensent. En dat bij de eerste kennismaking! Zonde. Maar om eerlijk te zijn maakt Derrick Skyvan, de man achter Dearhunter, het er zelf naar met zijn nergens de middelmaat ontstijgende debuutplaat. De website rept dan wel van ‘invloeden uit de singer/songwriter traditie en country verweven met ‘vintage’ seventies rock en sixties popinvoeden’, ik noem het gewoon softrock.

Skyvan was tot en met de opheffing in 2005 zanger/toetsenist van Wealthy Beggar, de Tilburse rockformatie die hij in 1999 samen met Tom Sikkers (ex-Brotherhood Foundation) oprichtte. Nu doet hij het onder de naam Dearhunter helemaal alleen. Nu ja, alleen.. Hij wordt bijgestaan door een klein legertje aan gastmuzikanten. Onder meer drummer Koen Lieckens (ex-K’s Choice) en gitarist Maarten van Damme (Rosemary’s Sons, Stevie Ann) doen hun ding op The Sun Came Out. Helaas kunnen zij niet verhelpen dat het album over de gehele linie teleurstelt. Vooral de langzame nummers zijn hier debet aan. Wat een draak van een nummer is ‘When You Smile’ bijvoorbeeld. Tergend traag en semi-romantisch, inclusief te hoog en uit de tenen gezongen refrein. Met je ogen dicht zie je Skyvans hoofd gewoon roder en roder worden. ‘Innocent’ en titelnummer ‘The Sun Came Out’ vallen onder dezelfde categorie.

De nummers die meer richting rock neigen zijn muzikaal gezien niet onaardig maar ook zeker niet meer dan dat. ‘The Sound Of Summer’ heeft qua instrumentgebruik wel iets weg van The White Stripes – en is tot zover dus wel in orde – maar wordt om zeep geholpen door Skyvans geweeklaag. In het voorlaatste nummer ‘Expected To Rock’ vat Skyvan heel gevat samen welk lot hem hoogstwaarschijnlijk te wachten staat: “Here I am, here I come, for all my greatest fans/Here I am, here I come, I’m still your number one”. Meer dan een kleine, vaste fanschare zit er niet in voor Dearhunter. Voor hen die er toch voor durven te gaan: op 11 september zal The Sun Came Out in de kleine zaal van 013 gepresenteerd worden.
Recensent:Tom Springveld Artiest:Dearhunter Label:V2 Records
Metal Church – The Present Wasteland.

Metal Church - This Present WastelandAl sinds de vroege jaren ’80 staat Metal Church , afkomstig uit Seattle,...

De Kift – Hoofdkaas

De Kift - Hoofdkaas Er is momenteel bijna geen band ter wereld die het beter voor elkaar heeft...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT