RECENSIE: Di-rect - Live & Acoustic

Di-rect, Live & Acoustic
recensie cijfer 2008-07-27 Waar sommige Nederlandse bands na een aantal succesvolle cd’s de hele wereld afreizen, of met duurbetaalde producers in New York gaat zitten voor een volgende plaat, pakt Di-rect het anders aan. Zij gingen met muzikaal uitgeklede songs het theater in. In de vorm van Live & Acoustic is daar nu een live-registratie van te koop. En om alle twijfel weg te nemen wordt er op de achterzijde nog maar eens benadrukt dat het een echte live-registratie is, zonder overdubs. Valse bescheidenheid, zo blijkt al snel.

Di-rect komt namelijk prima uit de verf in de theatersetting, getuige ook de lovende recensies afgelopen jaar. En alsof er ook maar enige twijfel was over de instrumentbeheersing van deze vier heren, dan zal dat na het zien van deze dvd snel weggenomen worden. De band, of beter gezegd de gitaristen Tim en Spike, trappen af met ‘Rollercoaster’. Verwacht hier geen ronkende gitaren of rollende drums. Tim tokkelt er heerlijk op los en Spike kleedt het geheel smaakvol aan met een trembolo effect waardoor het nummer zowaar een vleugje americana meekrijgt. Na de intro van ‘Confidence’ is het ook de beurt aan Bas en Jamie om de boel op te fleuren. Evenals ‘Rollercoaster’ is ook ‘Johnny’ aangepakt, en wederom met succes. Overigens valt er een kanttekening te plaatsen bij het acoustische gehalte. In feite is het over het geheel genomen alleen Tim die alle nummers acoustisch speelt.
Na het schitterend gezongen en gespeelde ‘It Feels’ volgt er een echte acoustische set, waarbij ook Jamie achter het drumstel vandaan komt om op een zogenaamde Cajun de rest te begeleiden. Grote hits als ‘Hungry for Love’, ‘Don’t Kill me Tonight’ en ‘Adrenaline’ zijn ook in acoustische vorm zeer te genieten. Di-rect grijpt de gelegenheid eveneens aan om nieuwe nummers ten gehore te brengen. De eerste is ‘Happy’, welke een hoog Blof gehalte kent. De andere, en tevens huidige single, ‘I forgot your Name’ is wat dat betreft beter gelukt, maar ook dit nummer moet de pit ontberen van hun vroegere werk. Iets dat ook op hun meest recente studio album veelvuldig geconstateerd kon worden.

Het hoogtepunt van de dvd is ‘12345’, dat voor de gelegenheid is uitgebouwd wordt tot een ware medley. Ongekend Jazzy en stijlvol, waarbij het vooral Jamie en de toetsenist Manu van Os die uitblinken. Maar zelfs dan moeten zij in de schaduw staan van Spike die helemaal in zijn element is, niet alleen op dit nummer maar ook gedurende de hele set is hij de absolute (muzikale)smaakmaker. Na ‘Back to Life’ volgt het tweede deel van de set, die vreemd genoeg weinig anders is qua opzet. Maar ja, een pauze hoort er nu eenmaal bij. De band schudt andermaal met het grootste gemak de grootste hits uit de mauw en brengt en passant ook nog even ‘Englishman in New York’ ten gehore, iets dan nu niet bepaald eenvoudig is.

Di-rect wordt geacht de opvolger van the Golden Earring te worden, en zo na het bekijken van deze dvd gaan de gedachten al snel uit naar de ‘Naked Truth’ serie van de laatstgenoemde. Wie weet kunnen we een dergelijke carrière-move van Di-rect verwachten. Tot die tijd is er ook de cd van het concert met alle grote hits. ‘Radar Love’, de laatste track van de dvd, gaat ze in ieder geval erg goed af. Di-rect bewijst dat ze zich moeiteloos kunnen meten met de beste band van Nederland, als ze het ondertussen stiekem zelfs al niet zijn.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:Di-rect Label:EMI Music
Fabriclice.41 – Simian Mobile Disco

Simian Mobile Disco - Fabriclive.41Nog maar pas geleden stond een uit Engeland afkomstig duo op primetime te...

Jon Roniger - Charmed life

Jon Roniger - Charmed Life Charmed life is het derde album van de Amerikaanse singer-songwriter Jon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT