RECENSIE: Cog - Sharing Space

Cog - Sharing Space
recensie cijfer 2008-07-22 Het progressieve genre, een genre dat zich de afgelopen 40 jaar voortdurend is blijven vernieuwen, heeft ook bands in Australië die het genre een warm hart toedragen en vernieuwen. Zo is de band Cog al sinds 1998 bezig een plek te veroveren in het vooraanstaande progressieve front. Cog verkent daarbij duidelijk de grenzen van het genre. De driekoppige band heeft zowel de diepgang van een band als Tool, kiest het zware karakter van Isis, maar wil tegelijk wel melodieuze muziek maken in de stijl van populaire bands als Incubus.

Het karakter dat de band zich toeëigent op ‘Sharing Space’ is vooral dromerig van aard. Al de opener ‘No Other Way’ kent vele lagen en zuigt je bij intense beluistering totaal weg uit je alledaagse leven. De uithalen van zanger Flynn Gower, de verbrokkelde gitaarstukken en de drijvende kracht van de toetsen maken de beluistering direct tot een intense ervaring, die zich uitmond in een spektakel rond acht minuten. Nee, van Cog gaan we meer horen de komende tijd, dat is een ding dat zeker is! Ook ‘Are You Interested?’ met meerdere zang-lagen en een populairdere rockige insteek (wat hoekiger dan de opener) mag er wezen. Grensverlegging kun je ook merken aan het gebruik van samples van gedreven sprekers (zoals we ook kennen van Godspeed You Black Emperor!) en een bijna Keltisch samenzang op ‘The Movies Over’. Op ‘What if’ is goed te horen uit welke hoek de band oorspronkelijk komt in het zware stuk waar het nummer mee eindigt. Dezelfde lang aanhoudende tonen van de eerste drie nummers komen terug, maar dan gezongen over een meer metal-achtige achtergrond.

De keerzijde van een groots opgezette plaat als Sharing Space is de enorme ambitieusheid die zich uit in hetzelfde zwaktepunt waar ook bijvoorbeeld Tool veel last van heeft: Het is te serieus. De tweede valkuil is herhaling. Vooral de tweede helft van het album lijkt op sommige punten een kopie van het eerste gedeelte. Dit album bevat echter zeker nummers die de moeite waard zijn en slaagt er wat mij betreft zeer goed in om een blijvende stempel te zetten. Groot denken is daarbij niet het ergste wat een band kan doen.
Recensent:Erik Oudman Artiest:Cog Label:Superball Music
Joel Rafael – Thirteen Stories High

Joel Rafael - Thirteen Stories High Joel Rafael is een gewaardeerde singer/songwriter uit het Amerikaanse San...

Jeff Loomis – Zero Order Phase

Jeff Loomis - Zero Order Phase Het is momenteel wat stil rond de Amerikaanse metalband Nevermore. Het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT