RECENSIE: Ron Sexsmith - Exit Strategy of the Soul

Ron Sexsmith - Exit strategy of the soul
recensie cijfer 2008-07-08 Ron Sexsmith is ontegenzeggelijk een van de meest begaafde songschrijvers van deze tijd. Het is niet voor niets dat de man met het eeuwige jongensgezicht op handen wordt gedragen door grootheden als Elvis Costello. Bijna ieder album weet hij subtiel een andere weg in te slaan. Op zijn nieuwste album verkent hij de soul- en gospelkant die kennelijk ook in hem zit. Het levert een album op dat zich kan meten met zijn beste werk.

Hoewel Sexsmith absoluut geen virtuoos is op piano, staat zijn pianospel wel centraal op Exit strategy of the soul. Omdat hij de (meeste) liedjes voor het album thuis op piano had geschreven, wilde hij namelijk perse de frisheid die de songs thuis hadden ook op de opnames vangen. Het zegt iets over de eigenzinnigheid van de beste man.

Verder is voor het eerst in zijn oeuvre een blazerssectie te horen op zijn liedjes. Hoewel Sexsmith in eerste instantie huiverig was voor dit idee van zijn producer, heeft hij er goed aan gedaan om dit door te zetten. De (Cubaanse) blazerssectie kleurt de liedjes namelijk net even anders in dan je van Sexsmith gewend bent, en voegt een verrassende klank toe. Mooi voorbeeld is het van Feist bekende ‘Brandy Alexander’. Dit liedje, op Feist’s laatste album een van de sterkste liedjes, heeft door de blazers zo’n eigen sound dat je de versie van Feist er bijna door zou vergeten.

Bovendien zorgt de blazerssectie ervoor dat de liedjes op dit album iets authentieks soulvols krijgen. Luister eens naar ‘Hard time’ en je begrijpt wat ik bedoel. Exit strategy of the soul is opnieuw een fijn album vol prachtige liedjes van een songschrijver die nog altijd op eenzame hoogte staat.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Ron Sexsmith Label:V2 Records
Midnight Juggernauts – Dystopia

Midnight Juggernauts - Dystopia Midnight Juggernauts debuteert in 2005 met een titelloze EP en deze wordt...

UB40 – TwentyFourSeven

UB40 - TwentyFourSeven Het gaat de laatste tijd niet zo goed met UB40 . De band wordt geplaagd door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT