RECENSIE: The Detroit Cobras - The Original Recordings

The Detroit Cobras – The Original Recordings (Singles and unreleased 1995-97)
recensie cijfer 2008-06-24 The Original Recordings is een vijftien tracks tellende verzamelaar met daarop de zeldzame eerste drie 7 inches van The Detroit Cobras aangevuld met negen nooit eerder uitgebrachte nummers uit diezelfde beginperiode (1995-1997). En van de band die zelf obscure rock ’n roll, rhythm & blues en soulplaten afstoft om er hun eigen draai aan te geven, is eigenlijk best heel wat smakelijks op de planken blijven liggen. De geluidskwaliteit is natuurlijk niet echt optimaal, maar dat zal de liefhebber van de rauwe garagerock met de vocale soul en toughness van frontvrouw Rachel Nagy nauwelijks deren.

Die zal zich waarschijnlijk vooral verwonderen over het feit dat de fijne herinterpretaties van Lee Rogers’ ‘Sad Affair’, Wanda Jackson’s ‘Funnel Of Love’, Baby Washington’s ‘I’ve Got A Feeling’, The Kinks’ ‘Brainwashed’, Professor Longhair’s ‘Curly Haired Baby’ en Bill Monroe’s ‘With Body And Soul’ nooit eerder op een regulier album het daglicht hebben mogen zien. Eveneens prettig goudgraven is het met de reeds als a- of b-kant van een 7” verschenen ‘Village Of Love’ (oorspronkelijk van Nathaniel Mayer), ‘Come Over To My House’ (Elvie Thomas & Geeshie Wiley), ‘Ain’t It A Shame’ (Question Mark And The Mysterians), ‘Down In Louisiana’ (Polka Dot Slim) en ‘Slum Lord’ (The Deviants).

Wat overbodiger, want in betere versies al verschenen op respectievelijk Mink Rat Or Rabbit (1998) en Baby (2005), zijn de hier aanwezige rudimentaire versies van ‘Cha Cha Twist’ en ‘It’s Raining’. De tracks waarop niet boegbeeld Rachel Nagy maar de inmiddels al jaren geleden vervangen gitarist (en mede-oprichter) Steve Shaw (op het nooit eerder uitgegeven ‘Time Changes Things’) en gitariste Maribel Restrepo (op het Spaanstalige b-kantje ‘Maria Christina’) de vocalen verzorgen, overtuigen het minst van alle, maar maken de compilatie wel compleet.

The Original Recordings is overigens niet alleen een muzikaal, maar ook een tekstueel document van de beginjaren van een van de fijnste coverbands die er is; de verhelderende liner notes over de vijftien tracks en een essay over het ontstaan van de band maken dit kleinood voor de echte fan helemaal af. Beginners wagen zich, met name door de toch wat groezelige geluidskwaliteit, wel beter eerst aan een of twee andere releases, van de band.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:The Detroit Cobras Label:Munster Records
The Pigeon Detectives – Emergency

The Pigeon Detectives - EmergencyVorig jaar debuteerden The Pigeon Detectives met het aanstekelijke album...

John 5 – Requiem

John 5 - Requiem Meestal ben ik geen fan van gitaarvirtuozen als Satriani of Vai, maar het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT