RECENSIE: The Ting Tings - We Started Nothing

The Tin Things - We Started Nothing
recensie cijfer 2008-06-07 Het uit Manchester afkomstige duo The Ting Tings is een bijzonder vreemd stel. Aan de ene kant vinden we Katie White, opgegroeid op een boerderij waar ze slechts toegang had tot de muziek die op dat moment op de radio was, terwijl haar muzikale partner, Jules de Martino, opgroeide in het kunstzinnige Londen. Toch kwamen zij beiden terecht in een überhippe gemeenschap in een verlaten fabriek in Manchester, waar kunstenaars, webartiesten en beeldhouwers zich konden uit leven in wat als snel the place to be werd. Nu is er dus de muzikale exponent van deze scene onder de noemer The Ting Tings met hun eerste album We Started Nothing.

De muziek van The Ting Tings laat zich nog het beste omschrijven als lo-fi pop met een klein vleugje electro. Volgens de biografie is de muziek van de band dan ook helemaal the sound of 2008. Niet helemaal duidelijk wordt wie er nu precies verantwoordelijk is voor deze zogenaamd eigentijdse muziek. De bio rept slechts over het feit dat Jules drumt en Katie nog geen gitaar kan beethouden. Toch blijkt bij het eerste nummer ‘Great DJ’ dat er meer te horen is dan datgene wat bijvoorbeeld The White Stripes ten gehore brengen. Het nummer dat vrij voorzichtig van start gaat blijkt zich namelijk al snel te ontpoppen tot een lekker dansbaar nummer met een aanstekelijk refrein.

De twee daarop volgende songs ‘That’s Not My Name’ en ‘Fruitmachine’ zijn eveneens redelijk uptempo, maar missen de hook van de openingstrack. Vervolgens gaat voor Traffic Light het duo even van het gas af, om vervolgens weer met een stevige danstrack voor de dag te komen in de vorm van ‘Shut Up and Let me Go’. Jammer alleen van de wat merkwaardige zanglijn, als je dat al zo kunt noemen, van Katie White. Helaas laat het pseudo rappen niet voor wat het is en dat gaat een paar tracks later toch echt vervelen. Wat meer pure zang zou de muziek wat meer body geven, en wellicht wat meer inhoud. Nu drijft de het debuut van The Ting Tings toch vooral op sensatie, die op weinig gebaseerd lijkt. Daar verandert een bijna vier (!) kantjes tellende hallelujah biografie niets aan. Kortom, als dit de sound van 2008 is, wordt het tijd voor de jaarwisseling.
Recensent:Nick Augusteijn Artiest:The Ting Tings Label:Sony Music
Moke – Shorland (Limited Festival Edition)

Moke - Shorland Festival EditionHet verhaal van Moke zal bij veel mensen inmiddels bekend zijn. Ruim een...

Foo fighters – Hyde Park

Foo Fighters - Hyde Park Foo Fighters , de band rond vroegere Nirvana-drummer Dave Grohl, is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT