RECENSIE: Ztorm - (R)evolutie

Ztorm – (R)Evolutie
recensie cijfer 2008-05-13 Het Nederlandse Ztorm is tot op heden wereldberoemd in de kop van Noord-Holland. De band is opgericht in 2003 en bestaat uit vijf “oudere jongeren” die het leuk vinden om af en toe eens lekker los te gaan.

Duidelijk is te horen dat de heren al in diverse bandjes gespeeld hebben. Er staan geen beginnelingen. Zo is te lezen in de biografie dat de band in diverse bezettingen met verschillende namen Nederlandstalige muziek maakte. Uiteindelijk is het pad van veilige Nederlandstalige muziek verlaten ten faveure van pure Nederrock. Een goede keuze zo blijkt. Maar daarover later meer. De band bestaat uit vijf leden. Allereerst is daar zanger Marcel Eversdijk die met een stem als een scheepshoorn zijn stempel op de muziek drukt. Wat een volume heeft die man zeg. Dan zijn er de gitaristen Martijn van Schaik en Aljo Schilder en bestaat de band verder uit drummer Jan Ambriola en bassist Henk Sikman.

De vier nummers tellende mini cd van Ztorm met als titel (R)Evolutie laat direct horen wat de intenties van de band zijn: stevige no-nonsense hardrock nummers met teksten uit het hart gegrepen. Waar de meeste Nederlandstalige muziek nogal eens verzandt in zoetsappige rijmelarij weet Ztorm de juiste snaar te raken. Zanger Marcel noemt het beestje bij zijn naam, en de teksten laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Luister maar naar de fraaie tekst van de powerballad ‘Steen’. Muzikaal past Ztorm in het straatje van een band als Vandale, die in de jaren tachtig de Nederlandse podia onveilig maakte. Iron Maiden invloeden klinken door in ‘Niemandsland’ en ‘Schaamte’. De prestaties van de band zijn bovengemiddeld en vooral het gitaarwerk van Martijn van Schaik is bij tijd en wijle fenomenaal.

Dit is een prettig cd’tje van een leuke band die tot nu toe Noord-Holland nog niet echt uit komt, hoewel daar verandering in lijkt te komen. Afgaande op dit cd’tje zou dat terecht zijn. Het lijkt mij dat er toch wel ergens een label moet zijn die dit gaat oppikken. Eindelijk weer eens een Nederlandstalige band die mijn aandacht weet vast te houden. De cd is voor een klein bedragje te bestellen via de website van de band www.ztorm.nl. Hierop zijn nog meer nummers van Ztorm te beluisteren. Kijk ook eens op You Tube waar wat live werk van de band is te zien.
Recensent:Jan Didden Artiest:Ztorm Label:Eigen Beheer
Cryptopsy – The Unspoken King

Cryptopsy - The Unspoken KingZoals ik eerder al de muzikale relatie tussen mij en mijn vader beschreef in...

Gnarls Barkley - Odd People

Gnarls Barkley - The Odd Couple Gnarls Barkley is een duo dat bestaat uit zanger Cee-Lo Green en producer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT