RECENSIE: Edie - Songs

Edie – Songs
recensie cijfer 2008-06-12 De in Nashville residerende Nederlandse singer/songwriter Edie is met het twaalf tracks tellende Songs inmiddels aan haar vierde album toe. En hoewel Edie gezegend is met een prachtige, Heather Nova-achtige stem en ze ook compositorisch hier en daar zeker weet te charmeren en bezweren, is uw recensent aan het einde van de rit niet volledig over de streep getrokken.

Ondersteund door een heel leger aan gastmuzikanten, gewapend met een rijk instrumentarium, komt Edie met Songs met een zeer afwisselend album op de proppen. Frivoliteit en melancholie, lieflijkheid en woede wisselen elkaar, net als ingetogenheid en bombast, in rap tempo af. En hoewel het de samenhang niet altijd helemaal ten goede komt, is het niet zozeer die diversiteit an sich die steekt, maar vooral de soms wat banale, over the top aanpak en uitvoering.

Het extreem contrastrijke ‘Blessings’ spant wat dat betreft de kroon. Maar ook de twee Franstalige uitstapjes, het feeërieke Efteling-liedje ‘Ca Y Est’ en het met kleinkunst-clichés volgepropte ‘Petit a Petit’, zijn alles behalve subtiel en zodoende over het randje van de goede smaak gedonderd. Iets te veel pathetiek van het goede vinden we dan weer terug bij de cover van de Prince klassieker ‘When Doves Cry’. Nee, doet u mij in dat laatste geval maar gewoon het niet te evenaren origineel of anders dan toch de wat meer ingetogen versie van The Be Good Tanyas van een jaar of twee geleden.

Maar goed, de zwoele doch opgewekte opener ‘Slowly’, het bitterzoete ‘Lonesome’ en vooral het intieme, steeds heerlijk onder spanning staande maar nergens exploderende ‘Here’ zijn dan weer meer dan dik in orde en ook ‘Walk With You’ en ‘I’m Sorry’ mogen er best zijn. En zo winnen de warme gevoelens het uiteindelijk beslist van de koude douches en is de voldoende in de pocket. Maar de kunst van de nuance, het weglaten en het doseren mag volgende keer best iets secuurder worden doorgevoerd.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Edie Label:AG Music
Bagga Bownz – Done With The Pain

Bagga Bownz - Done with the PainDe Haagse band Bagga Bownz timmert al vier jaar hard aan de weg. Het...

Parka - Attack of the hundred yard hard man

Parka - Attack of the Hundred Yard Hard Man Alsof je een jaar of 20 wordt teruggeworpen in de tijd. Dat is een van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT