RECENSIE: Duffy - Rockferry

Duffy - Rockferry
recensie cijfer 2008-03-30 Duffy is de volgende loot aan de Britse soul-boom. Door het megasucces van Back to black van Amy Winehouse tuimelen de platenmaatschappijen werkelijk over elkaar heen om ‘de nieuwe Amy’ te presenteren. Laat ik het direct dan maar gezegd hebben: Duffy is niet ‘de nieuwe Amy’. Daarvoor vist de blondgeverfde 23-jarige zangeres gelukkig teveel uit een net iets andere vijver.

Tuurlijk, er zijn ook overeenkomsten tussen Amy en Duffy. Zo kunnen ze bijvoorbeeld allebei omschreven worden als ‘een oude ziel in een jong lichaam’. En dan doel ik vooral op de enorm doorleefde stemmen van beide dames. Maar waar Amy er ook écht een heftig leven vol drank, drugs en verkeerde vriendjes op nahoudt, lijkt Duffy haar leventje heel netjes op de rit te hebben. De getergdheid van Amy vind je dan ook minder terug bij Duffy. Zij kampt met wat meer ‘gewone’ emoties, zoals onvervulde verlangens, twijfels en onbeantwoorde of mislukte liefdes. Maar dat wil niet zeggen dat Duffy je minder weet te raken. Sterker nog, ze weet direct bij de slepende albumopener en titelsong ‘Rockferry’ het kippenvel op je armen te toveren. Hoe kan zo’n jonge meid toch zo’n enorm krachtige stem hebben die overloopt van de emoties? En dan zijn we nog niet eens toe aan het geweldige ‘Warwick Avenue’, dat daarop volgt. Deze song klinkt zo authentiek sixties dat het lijkt alsof je hem al jaren kent.

Waar Amy haar inspiratie (in ieder geval voor Back to black) vooral haalde uit de meiden soulgroepen uit de jaren ’50 en ’60 haalt Duffy deze vooral uit het werk van grootheden als Dusty Springfield, Roberta Flack, Gladys Knight en Petula Clark. Songs als het eerdergenoemde ‘Warwick Avenue’ en ‘Stepping stone’ passen zo in het repertoire van deze ladies. Maar gelukkig laat ze ook andere invloeden horen, zoals in het bluesy ‘Hanging on too long’. En in de mooi opbouwende afsluiter ‘Distant dreamer’ laat ze tenslotte ook nog een persoonlijke kant van zichzelf zien.

De catchy single ‘Mercy’ doet het op het moment al erg goed in de hitlijsten, Duffy bewijst met haar album nog veel meer in petto te hebben. “I’m a trophy on your arm, you wear me like a charm, I’m accessory that suits your new suede boots” zingt ze in ‘Serious’. Nou, daar doet ze zichzelf toch echt heel veel mee tekort. Duffy zal door een groot publiek op handen gedragen gaan worden.
Recensent:Chris Dietzel Artiest:Duffy Label:Polydor
Beef – The Original

Beef - The Original Beef werd eind jaren ‘90 opgericht door ervaren muzikanten – eerder...

Origin –Antithesis album

Origin - Antithesis De Amerikaanse band Origin staat al zo’n tien jaar garant voor een flinke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT