RECENSIE: Firewind - The Premonition

Firewind – The premonition
recensie cijfer 2008-03-11 Toen ik de nieuwste cd van de melodieuze metalband Firewind in de cd speler stopte dacht ik even dat ik dement begon te worden. Heb ik nu toch Master of Puppets van Metallica aangezet en begint die cd dan met 'Sanitarium'? Nadere inspectie blijkt toch dat ik de vijfde cd met de titel The Premonition van deze Grieken heb aangezet. Nu is het wel moeilijk om origineel te zijn, maar dit vind ik bijna heiligschennis. Ken uw klassiekers!

Sommige leden van de band hebben gespeeld in bands als Majestic, Helloween en Metalium. In die hoek moet je de muziek ook zoeken. Dat de band wel meer last heeft van kopieerdrang blijkt wel uit de ballad ‘My loneliness’ waarop ik elke keer verder wil zingen met een couplet van ‘Message in a bottle’ van The Police. En verder staat er nog een cover op van ‘Maniac’; bekend geworden door de film Flashdance. Ik snap niet wat een band bezielt om dit soort draken van nummers te coveren. Misschien is het leuk om het live te doen maar dit zet je toch niet midden op een cd.

Wat betreft de eigen songs: goede songs worden afgewisseld met grauwe middelmaat. Na het eerder genoemde intro wordt er ineens omgeschakeld naar melodieuze power metal. Opener ‘Into the fire’ is ondanks het stukje Metallica plagiaat verder een prima song. Het vierde nummer ‘Angels forgive me’ is een lekker up-tempo nummer en bevalt me wel. Ondanks de Police referenties is ‘My loneliness’ verder een aardige power ballad. Mooiste nummers zijn ‘Circle of life’ en afsluiter ‘Life foreclosed’ Op deze nummers klinkt de band wat Iced Earth achtig en net wat pittiger.

De productie is in handen van Fredrik Nordström. Deze man is een geluidskunstenaar en zorgt er voor dat het geluid werkelijk perfect is. Dat de band denkt hiermee een grote doorbraak te bewerkstelligen waag ik te betwijfelen. Het is zeker niet slecht en door het overweldigende geluid zullen wel wat mensen overstag gaan. Maar uiteindelijk is het toch het songmateriaal wat telt. Als de band wat meer tijd zou nemen voor het maken van een cd zou een suffe cover en na-aperij niet nodig zijn. Het talent is onmiskenbaar aanwezig. Ik geef ze door dat handjevol goede songs het voordeel van de twijfel en kan er nog een voldoende uithalen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Firewind Label:Century Media
Mercenary - Architect Of Lies

Mercenary - Architect of LiesHet Deense Mercenary is onlangs bevallen van hun vijfde kindje. Na wat...

Joe Jackson – Rain

Joe Jackson - Rain Joe Jackson is een icoon uit de hedendaagse popmuziek die zijn sporen al...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT